Şefa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, angajaţi şi administratori de firme, trimişi în judecată
Publicat de , 12 iunie 2015, 17:16
Directoarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi, Narciza Nedelcu, alţi angajaţi ai instituţiei şi administratorii unor firme au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru derularea de contracte fictive, prejudiciul fiind estimat la 380.000 de lei.
Conform unui comunicat de presă al DNA transmis vineri AGERPRES, Narciza Nedelcu este acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Ceilalţi angajaţi ai OCPI deferiţi justiţiei sunt Otonel Grunzu (instigare la fals intelectual), Liviu-Gabriel Bălţatu (fals intelectual), Nicoleta Dolachi-Pelin (fals intelectual), Dumitru-Daniel Dascălu (fals intelectual), toţi consilieri, şi Irina Soficu, contabil-şef, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.
Administratorii de firmă trimişi în judecată sunt Ovidiu Alexandru, Leoraş Bucşă, Cristian Stolniceanu, Ştefan Lipşa şi Aurelian-Antonius Mănuţă, iar acuzaţiile sunt fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu.
Conform DNA, în perioada 23 – 30 decembrie 2009, Narciza Nedelcu a avizat la plată, în mod nelegal, prin aplicarea ştampilei ‘Bun de plată’ şi a semnăturii, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii unor firme, în condiţiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.
În cursul anului 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea societăţilor menţionate anterior, inculpata Nedelcu Narciza a falsificat mai multe documente, a aprobat procese-verbale de acceptanţă, care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate şi a semnat ordonanţările de plată pentru firmele respective.
În acelaşi context, contabilul-şef Irina Soficu i-a dat dispoziţie unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, apoi a aplicat pe propunerile de angajare viză de control financiar preventiv (prin aplicarea ştampilei şi semnăturii) şi a menţionat, în fals, data de 30 decembrie 2009.
‘Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice şi persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeaşi valoare’, arată DNA.
Ca să obţină banii, administratorii firmelor au întocmit în fals facturi fiscale în care au menţionat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate şi au solicitat plata acestora, prin depunerea lor la sediul OCPI.
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile şi a sumelor din conturi deţinute de inculpaţi.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi. (Agerpres/ FOTO ziarelive.ro)