Senatorul Viorel Badea despre modificarea Legii 41/1994: O idee total nefericită!
Publicat de gabrielarotaru, 26 februarie 2016, 08:40 / actualizat: 26 februarie 2016, 13:19
Propunerile de modificare a legii de funcţionare a radioului şi televiziunii publice generează, în continuare, reacţii în lumea politică şi în mass media, chiar internaţională.
Senatorul Viorel Badea a subliniat, într-un interviu acordat colegilor de la Radio Chişinău că implicarea Radioului public în setul de măsuri care ar urma să fie adoptate pentru salvarea TVR nu este o idee bună, mai ales că Societatea Română de Radiodifuziune funcţionează foarte bine, tocmai respectând actul normativ care se doreşte a fi modificat.
Radio Chișinău: Domnule senator, Viorel Badea, ce părere aveți de proiectul inițiat de PSD privind modificarea legii 41/1994? Credeți că modificarea va ajuta la ieșirea din colaps a TVR, acesta fiind cel puțin motivul invocat de PSD pentru modificare?
Viorel Badea: Mi se pare o idee total nefericită. Pentru că, într-adevăr radioul funcționează foarte bine. Din câte cunosc, Radio România este printre cele mai remarcate posturi de radio din Europa și nu este o instituție care se târăște așa cum o face TVR-ul.
Radio Chișinău: Este această inițiativă legislativă o soluție pentru acoperirea uriașei datorii financiare a TVR?
Viorel Badea: Este un principiu în construcții în care se spune că două clădiri sunt lipite, și una este mai afectată, trebuiesc întărite amândouă. Pentru că dacă se întâmplă și cade una, o trage după ea și pe cea bună. În situația dată Radio România este clădirea bună. Mi se pare foarte nefericită inițiativa lui Georgică Severin.
Radio Chișinău: După părerea Dumneavoastră, care ar fi soluțiile? Se vehiculează cel puțin două: modificarea legii insolvenţei, astfel încât și TVR să cadă sub incidența acesteia, sau prin declararea falimentului Societăţii Române de Televiziune şi înfiinţarea unei noi structuri.
Viorel Badea: Ambele soluții pot să fie viabile în condițiile în care ai într-adevăr o echipă care să poată să poată restructura televiziunea. Sunt sute de angajați acolo, fondurile se scurg pe multe proiecte ciudate. Aș vrea să fac referire la TVR Moldova, chiar intenționam să fac o interpelare, pentru că din câte știu anul trecut i s-a alocat un buget de un milion de euro. Nu văd o schimbare fundamentală acolo. Nu mai vorbesc de costul închirierii de sediu la Chișinău. Ideea e că trebuie să fie o echipă care să poată să oprească scurgerile de fonduri la TVR. Dacă nu ai o echipă adevărată, nu poți să faci nimic efectiv. Poți să aplici oricâte modificări de legislație, proceduri sau strategii. Dacă nu ai o echipă de oameni onești, care să știe să facă televiziune și, cel mai important să știe să facă management de televiziune.
Radio Chișinău: Mai mulți politicieni, dar și oameni de cultură au declarat că lipsa performanţei la TVR nu este cauzată de legislaţie, în situația în care Radioul Public funcţionează după aceleaşi norme, dar are rezultate impresionate, atât pe domeniul financiar cât și pe audiență. De ce ar trebui adoptată o lege care ar aduce grave şi ireversibile perturbări în stabilitatea editorială şi financiară a radioului public. Cui îi convine distrugerea unei entități care funcționează bine?
Viorel Badea: Radio România nu are ce căuta în această ecuație. Dacă vrei să pui televiziunea pe picioare, pui televiziunea pe picioare. Nu văd de ce ar trebui să omori SRR care este o structură efectiv viabilă. Mai ales că Radio România merge, și merge din ce în ce mai bine.
Radio Chișinău: Formațiunea din care faceți parte va susține inițiativa de modificare a legii 41/1994, înaintată de deputatul PSD, Georgică Severin?
Viorel Badea: Dacă va trebui să-mi exprim într-un fel sau altul votul pe această inițiativă legislativă, votul meu va fi împotrivă. Și sunt convins că și cel al colegilor mei va fi la fel.
Radio Chișinău: Domnule senator Viorel Badea, Vă mulțumim.
Amintim că propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii de organizare şi funcţionare a Societăţilor publice de Radio şi Televiziune, iniţiată de senatorul PSD Georgică Severin se află în dezbatere publică până pe 29 februarie. (rador/ FOTO radiochisinau.md)