Suceava: Incendiu la Mănăstirea din Gheorghiţeni – Dorna Arini
Publicat de , 7 septembrie 2015, 15:17
Militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Crucea, au intervenit, luni, cu patru autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la Complexul Monahal ‘Acoperământul Maicii Domnului’, din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
La faţa locului s-au deplasat Grupa Operativă a ISU Suceava, condusă de generalul de brigadă Ion Burlui, şi prefectul de Suceava, Constantin Harasim, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
La sosirea echipajelor, ardeau cu flacără materialele combustibile din interiorul unei încăperi din corpul de chilii, cu pericol de propagare la întregul complex monahal, la baza de tratament şi la o casă învecinată.
Au fost afectate bunurile din interiorul a două încăperi, pe o suprafaţă totală de aproximativ 60 mp. Au ars obiecte de mobilier, o ladă frigorifică, unelte electrice de tâmplărie, icoane şi cărţi. S-au degradat planşeul unei bucătării de la demisol şi alte bunuri.
Pe timpul intervenţiei, un echipaj SMURD a acordat prim ajutor medical unui monah în vârstă de 89 ani, care a suferit un atac de panică. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei pentru investigaţii suplimentare.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune, pe o instalaţie electrică subdimensionată.
Localizarea şi lichidarea incendiului cu afectarea numai a încăperilor enunţate mai sus au fost posibile datorită faptului că observarea şi anunţarea incendiului s-a făcut în timp scurt, că sosirea pompierilor militari la locul incendiului s- făcut în 13 minute, în condiţiile unui drum neamenajat, pe o distanţă din subunitate de aproximativ 6 km, precum şi a existenţei pereţilor şi planşeului, de la nivelul încăperii corpului de chilii, din materiale necombustibile (zidărie şi beton).
Pompierii au salvat corpul de chilii, construcţiile din complexul monahal, baza de tratament şi casa învecinată, a precizat sursa citată.
La Complexul Monahal din Gheorghiţeni s-au mai produs alte două incendii în 2009, dar şi în primăvara acestui an. (Agerpres/ FOTO ziuaconstanta.ro)