Suceava: Incidenţa HIV/SIDA, în creştere în judeţ; 25 noi cazuri şi 5 decese în 2015
Publicat de , 26 noiembrie 2015, 14:08
Asociaţia Red Ribbon implementează în judeţul Suceava Campania ‘InspiRED’, un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA , ce îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există şi au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă.
Preşedintele Red Ribbon, Dorina Vasile, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi pentru susţinerea persoanelor cu HIV, iar în 2015 în România se împlinesc 30 de ani de diagnosticarea primului caz de SIDA.
Activităţile campaniei în judeţ cuprind o dezbatere cu participarea autorităţilor, organizaţii neguvernamentale, mass-media, alţi actori implicaţi cu tema ‘HIV/SIDA o problemă a comunităţii‘, campanie de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, campanie de informare stradală cu ajutorul unor pliante care vor fi distribuite populaţiei, grupuri de suport cu pacienţii seropozitivi din judeţ, alte acţiuni publice de conştientizare.
Şeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Corina Stănescu, şi-a exprimat nemulţumirea că, în ciuda campaniilor de prevenire şi conştientizare a acestei maladii, incidenţa a crescut.
Stănescu a spus că în judeţ sunt înregistrate 228 persoane diagnosticate cu HIV/SIDA, 211 fiind în evidenţă activă, iar 195 în tratament. Totodată, în acest an s-au înregistrat 25 de cazuri noi, dintre care 20 bărbaţi şi cinci femei, printre acestea din urmă fiind şi o gravidă minoră. În acest an s-au înregistrat şi cinci decese, două fiind dintre cazurile noi.
”Trebuie găsite alte formule de promovare a acestor campanii de prevenire şi conştientizare (..) Suntem puţin dezamăgiţi, pentru că, în ciuda campaniilor, numărul de pacienţi a crescut (…) Se impun campanii mult mai agresive pentru prevenirea acestei boli”, a spus Corina Stănescu.
Ea a precizat că pacienţii beneficiază de tratamente de ultimă generaţie, iar costul mediu lunar în primele zece luni în judeţul Suceava a fost de peste 458.500 lei.
La rândul său, şeful Secţiei Obstretică-ginecologie, din cadrul SJU Suceava, Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că ar trebui să se ţină seama şi de fenomenul migraţionist, ce a coincis cu creşterea incidenţei acestei maladii, dar şi de consumul de droguri ce a luat o amploare îngrijorătoare şi este necontrolat. ”Nu există un management al drogurilor injectabile”, a spus Irimie.
Totodată, Irimie a spus că în maternitatea din cadrul SJU Suceava se derulează un program de testare HIV/SIDA. ”Fiecare femeie care ajunge la noi este testată, pentru că nu toate declară, ori că nu ştiu sau nu vor. O facem pentru binele lor, dar şi pentru protecţia cadrelor medicale care intră în contact cu ele”, a spus Irimie.
Şeful DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a spus că bugetul alocat judeţului pentru programul HIV/SIDA în acest an a fost de peste 6 milioane lei, în creştere faţă de anul precedent. Totodată, Zorescu a spus că 60-70% din bugetul programelor naţionale este grevat de programul HIV/SIDA.
(Agerpres/ FOTO hiv-testovani.cz )