(UPDATE/AUDIO) Suceava: Prefectul a dispus măsuri în vederea limitării focarului de oreion de la Mironu
Publicat de , 30 aprilie 2015, 18:40
Situaţia privind focarul epidemic de oreion din satul Mironu a fost evaluată astăzi la Prefectura Suceava şi s-a decis constituirea unei comisii care se va deplasa în această localitate.
Comisia va fi formată din reprezentanţi ai Prefecturii, DSP, primarul comunei Valea Moldovei, de care aparţine satul Mironu, şi lideri ai romilor care vor declanşa o campanie de prevenire şi conştientizare a fenomenului în rândul membrilor comunităţii.
prefectul de Suceava, Constantin Harasim a declarat:
Se vor urgenta procedurile şi demersurile necesare finalizării construirii şcolii, cât şi a grădiniţei din Mironu începute în anul 2007, dar şi catagrafierea completă a comunităţii privind situaţia vaccinărilor.
12 copii cu diagnostic de meningită urliană au fost internaţi în această lună în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar DSP s-a autosesizat în acest caz, declara cu o zi în urmă adjunctul şefului DSP Suceava, Cătălina Zorescu.
Potrivit acesteia, îmbolnăvirile s-au produs în Mironu, iar în urma unei vizite în comunitatea afectată s-a constatat că, de la începutul acestui an, în evidenţele medicului de familie figurează peste 60 de cazuri de oreion.
Zorescu a spus că, din totalul celor 60 de situaţii, cele 12 cazuri internate sunt grave, cu complicaţii, copiii fiind diagnosticaţi deja cu meningită.
”Nu este o situaţie normală. În primul rând medicul de familie de acolo avea obligaţia legală să ne anunţe despre evoluţia acestui focar epidemic, cazurile depistându-se încă de la începutul lunii ianuarie”, a afirmat Zorescu. El a avertizat că medicul de familie va suporta măsurile impuse de legislaţia în domeniu, iar la cabinetul doctorului va fi trimisă o echipă de control din partea DSP.
Cătălina Zorescu a precizat că, în luna ianuarie, în comunitatea de la Mironu s-au înregistrat patru cazuri de oreion, în februarie au fost 17, în martie – 21, iar în aprilie, până în prezent, 16 cazuri.
În opinia Cătălinei Zorescu, numărul mare de îmbolnăviri este cauzat şi de condiţiile necorespunzătoare de la Şcoala din Mironu.
”Am constatat că într-o clădire foarte veche de peste 120 de ani învaţă peste 300 de copii, în trei schimburi, în doar cinci săli de clasă, fără sursă de apă, fără posibilitatea de a se spăla pe mâini”, a spus Zorescu.
Adjunctul şefului DSP Suceava crede că situaţia ar putea fi rezolvată printr-o colaborare între factorii responsabili şi de aceea a solicitat Prefecturii să organizeze întâlniri la care să participe reprezentanţii IŞJ, precum şi cei ai autorităţilor publice locale.
”Lucrurile trebuie să se schimbe, copiii din această comunitate trebuie să aibă condiţii salubre, igienice, atât în şcoală, cât şi în grădiniţă”, a menţionat Cătălina Zorescu.
În prezent, în Secţia de Boli Infecţioase din cadrul SJU Suceava sunt internaţi şapte copii cu meningită urliană, patru fiind din Mironu, doi din Gura Humorului şi unul din Berchişeşti, ceea ce dovedeşte faptul că focarul din Mironu se extinde.
Cătălina Zorescu şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa extinderii acestui focar, reamintind că la Mironu s-au înregistrat în trecut şi alte focare de boală, respectiv hepatită virală de tip A, epidemie de rujeolă-rubeolă sau meningită acută virală. ”Ne este frică că vom repeta aceleaşi situaţii din anii precedenţi”, a spus Cătălina Zorescu, subliniind că aceste comunităţi în care se semnalează focare constituie mereu surse de îmbolnăvire şi factori de risc pentru populaţia întregului judeţ.
Potrivit evidenţelor DSP Suceava, 11 dintre cazurile de oreion înregistrate sunt la copii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, iar 45 la copii cu vârste între 10 şi 14 ani.
Oreionul este o boală ce se previne prin vaccinare începând din 2005. (Agerpres/ FOTO svnews.ro)