10 septembrie, filă de calendar
Publicat de nicolaetomescu, 9 septembrie 2019, 21:10
- 10 septembrie 1964: S-a născut cantautorul Cristian Paţurcă
Cântăreţ, compozitor, revoluţionar, Cristian Paţurcă este autorul Imnului Golanilor, precum şi al altor piese cântate la „Manifestaţiile din Piaţa Universităţii”, în perioada aprilie-iunie 1990.
„Mai bine haimana, decât trădător/Mai bine huligan, decât dictator/Mai bine golan, decât activist/Mai bine mort decât comunist” sunt versurile care l-au facut pe Paţurcă să rămână în mintea românilor ca „idol al Pieţei Universităţii”. S-a retras din viaţa publică (înainte de a trece la cele veşnice, în 2011, la vârsta de 46 de ani) şi a acordat câteva interviuri în cadrul cărora şi-a descris viaţa: „Am ajuns un boschetar”.
A fost înmormântat la Cimitirul „Bellu”, pe „Aleea Artiştilor”, aproape de Tatiana Stepa, Florian Pittiş şi Adrian Pintea…
*
- 10 septembrie 2000: A trecut la cele veşnice actorul Dem Rădulescu
Marele actor de comedie român de teatru, film şi televiziune, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, s-a născut (1931) la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului, „Bibanul” (astfel era poreclit în liceu), a trebuit să aleagă între sportul de performanţă şi actorie (obţinuse chiar o stea de aur, la un campionat de amatori). A debutat, ca amator, la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1956, a câştigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri, unde îl interpreta pe „banditul” Rijikov. A fost remarcat de Sică Alexandrescu iar momentul s-a transformat în debutul carierei sale. A fost prieten cu Ion Cojar şi Liviu Ciulei. Cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din O scrisoare pierdută, unde a avut colegi de excepţie: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ştefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu şi Ciulei însuşi…