Ascultă Radio România Iași Live

18 septembrie, filă de calendar

18 septembrie, filă de calendar

Publicat de nicolaetomescu, 18 septembrie 2020, 09:10

Născut la Buzău, în ziua de 4 februarie 1809[1], după moartea timpurie a părinților[2] Vasile Cârlova a fost crescut de o soră a mamei[3]… Destinul i-a găsit drept tovarăș de învățătură pe viitorul poet Grigore Alexandrescu; a învățat limba greacă[4] și limba franceză, a debutatîn 1827, cu o traducere[5], a scris „Păstorul întristat”[6], „Ruinurile Târgoviștei” (1828)[7], poezia „Rugăciune” (1828)[8], poezia „Înserarea”[9]… Odată ce va lua ființă miliția naționalănucleu al oștirii române moderne, la 6 iulie 1830 a devenit al treizecișitreilea dintre voluntarii angajați[10]. În 1831, scrie „Marșul românilor” sau „Odă oștirei române cu ocazia înălțării steagului național”, versuri care au circulat tipărite pe foi volante (cenzura a făcut să nu poată fi tipărite decât postum, în 1839, în „Curierul Românesc”). În ziua de 18 septembrie 1831Vasile Cârlova a murit, la Craiova[11], în urma unei boli infecțioase…

Mă văz lângă mormânt al slavei strămoşeşti
Şi simţ o tânguire de lucruri omeneşti;
Şi mi se pare încă c-auz un jalnic glas
Zicând aceste vorbe: Ce, vai! a mai rămas,
Când cea mai tare slavă ca umbra a trecut,
Când duhul cel mai slobod cu dânsa a căzut.”

(fragment din „Ruinurile Târgoviștei”)

*

Grigore Tocilescuunul din primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizaţiilor de pe teritoriul fostei Dacii, s-a născut la 26 octombrie 1850[12]. După terminarea şcolii primare şi a gimnaziului (la Ploieşti), a studiat în Bucureşti[13]studiile superioare le-a absolvit la Praga şi VienaDoctor în filosofie şi licenţiat în drept, Tocilescu a revenit în ţară, în 1881, obţinînd postul de profesor de istorie antică şi de epigrafie la Universitatea din BucureştiIstoricarheologepigrafistfolcloristmembru al Academiei Române, autor al „Marelui Dicţionar  Geografic al României”, secretar general la Ministerul Învăţământului, senator (în mai multe rânduri) al Partidului Conservator, a lucrat ca director la Muzeul Naţional de Antichităţi din Bucureşti (1881-1909)[14], rămânând în conștiința noastră drept iniţiatorul cercetărilor arheologice de la Adamclisi[15]. Prin pregătire temeinică, prin inteligenţă, perseverenţă, pasiune şi muncă fără preget, Tocilescu a adus, preț de aproape trei decenii, o contribuţie excepţională la dezvoltarea arheologiei româneşti. S-a stins din viaţă (18 septembrie 1909, București), răpus de o boală de inimă[16]

*

1947: A fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa Insula, de Mihail Sebastian

*

„În legătură cu lipsa de instruc­ţiune. Singurul dezavantaj al celor care ştiu carte şi se exprimă corect gramatical este că ajungfără să-şi dea seamasă nu mai ştie ce-i corect. Omul care ştie că nu se pune virgulă între subiect şi predicat, care ştie când se scrie «mi-au» cu cratimă şi când «miau» ca pisica, ajunge, poate, să spu­nă, la un moment dat, «ei este mulţi». Exagerez(…) dar presiunea majorităţii agramate este mai mare decît rezistenţa.” Sunt cuvintele lui Romulus Vulpescu (5 aprilie 1933, Oradea-18 septembrie 2012, București)…

Francois Villon, Rabelais, Dante Alighieri, iată câțiva dintre marii scriitori tălmăciți în limba română. S-a încumetat să traducă, într-o formă exemplară, „Craii de Curte Veche” din română în franceză. A fost și un publicist remarcabil, a lucrat ca editor dar a cochetat, deopotrivă, cu lumea teatrului[17]. În democrația aparențelor a dus o viață la limita sărăciei, dar nu s-a plâns celorlalți. Într-o zi de septembrie, așa cum încântă și versurile scrise de el, Romulus Vulpescu nu s-a putut impotrivi destinului; a părăsit, discret, lumea cunoscută (nu prea ai timp să-ți iei la revedere de la cei care te iubesc). Ne-a dăruit 9 volume de poezie și proză[18]: textele sale au fost preluate, în cântec, de Tatiana Stepa, Margareta Paslaru, Tudor Gheorghe…

*

Principesa Ana de Bourbon-Parma[19], cu reperele existenței lumești între 18 septembrie 1923, Paris/Franța-1 august 2016, Morges/Elveția, a fost[20] soția regelui Mihai I al României[21]. Principesa Ana, cetățean francez naturalizat, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. În cercurile monarhiste și în cadrul familiei regale a României, Ana de Bourbon-Parma era cunoscută sub titlul/apelativul Regina Ana (cu calificativul Majestatea Sa). A fost înmormântată la Curtea de Argeș, în ziua de 13 august 2016[22]

 

[1] Ca fiu al medelnicerului Ioniță Cârlova, fost ispravnic de Buzău, descendent al unei familii de boiernași (Cârlomanii/Cârlovanii) având între înaintași pe Luca, episcop de Buzău (trimis în misiuni diplomatice de Mihai Viteazul), mai apoi mitropolit al Ungrovalahiei. După mamă, se trăgea din familia Lăcustenilor din Locusteni-Dolj…

[2] 1816…

[3] La Craiova, căsătorită cu stolnicul Nicolae Hiotu…

[4] După încercări de versificare în limba greacă, scrie poezii în limba română – la stăruința lui Ion Voinescu II…

[5] După Hero și Leandru a lui Musaios și a poemului Zaire avându-l ca autor pe Voltaire…

[6] Poezie publicată la 8 mai 1830 în „Curierul Românesc”, condus de I. Heliade Rădulescu. La 8 mai 1850, poezia a fost pusă pe muzică de Anton Pann…

[7] Tipărită la 20 martie 1830, în aceeași gazetă, cu o prezentare a lui Heliade Rădulescu, care îi menea un strălucit viitor literar: „geniul său cel poetic făgăduiește mult pentru limba românească, cea atât de frumoasă subt pana lui”… La 30 mai 1830, revista ieșeană „Albina Românească” a reprodus poezia „Ruinurile Târgoviștei”…

[8] Publicată postum (1839) de Heliade…

[9] Publicată în „Curierul Românesc”, la 29 iunie 1830…

[10] Cu gradul de sublocotenent…

[11] A fost îngropat în curtea Bisericii „Madona Dudu”…

[12] În localitatea  Fefelei, judeţul Prahova…

[13] În cadrul  Liceului  „Sfântul Sava”…

[14] Patrimoniul muzeului şi-a mărit spaţiul expoziţional cu încă două săli, una pentru secţia ecleziastică şi cealaltă pentru monumentele antice provenite din Dobrogea…

[15] Cercetări sistematice, între anii 1882-1890…  În colaborare cu Otto Benndorf şi Georg Nieman au pus bazele lucrării „Monumentul de la Adamklissi Tropaeum Traiani”, editată la Viena (1895). De altfel, toate studiile ştiinţifice care s-au întreprins în jurul monumentului  de la Adamclisi se întemeiază pe lucrările lui Grigore Tocilescu. Într-o conferinţă desfăşurată la „Ateneu”, în anul 1890, savantul declarase: „monumentul de la Adamclisi aparţine lui Traian şi numai lui!”…

[16] Avea 59 ani…

[17] Fiind, pentru o perioadă scurtă, director al „Teatrului Mic” din București…

[18] Cele mai importante lucrări ale lui Romulus Vulpescu: „Proză – Exerciții de stil”, „Procesul Caragiale-Caion”, „Hancu – ba!”…

[19] Prenume complet: Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite

[20] Fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei, strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă), nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma

[21] L-a cunoscut pe Regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu și-a dat agrementul pentru căsătorie; mai mult, l-a forțat pe Regele Mihai să abdice (la 30 decembrie 1947); cuplul s-a căsătorit în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă…

[22] În memoria ei, guvernul României a decretat ziua de sâmbătă, 13 august, zi de doliu național13 august 2016 a fost decretată și în Republica Moldova, de fostul președinte Nicolae Timofti, zi de doliu național. La funerali au participat reprezentanți ai guvernului României (fostul prim-ministru Dacian Cioloș), reprezentanți ai bisericii romano-catolice și ai bisericii ortodoxe române, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe…

Etichete:
CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 14:44

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur...

CCR cere renumărarea voturilor valabile şi nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
(INTERVIU) Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, despre deficitul de încasare a TVA: „O treime din ceea ce statul ar trebui să încaseze se duce în mâinile infractorilor”
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 08:01

(INTERVIU) Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, despre deficitul de încasare a TVA: „O treime din ceea ce statul ar trebui să încaseze se duce în mâinile infractorilor”

Lucian Bălănuță: Conferința susținută în fața studenților Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a intitulat „Grupurile de...

(INTERVIU) Procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi, despre deficitul de încasare a TVA: „O treime din ceea ce statul ar trebui să încaseze se duce în mâinile infractorilor”
Cod galben de ceață în mai multe localități
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 06:46

Cod galben de ceață în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 28-11-2024 ora 8:40 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 28-11-2024...

Cod galben de ceață în mai multe localități
(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:10

(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu

Peste 200 de tineri sunt prezenți, la această oră, în Piața Unirii din Iași pentru a-și exprima opoziția față de Călin Georgescu,...

(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:15

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Pavel Popescu, anunţă că va solicita suspendarea...

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 17:28

(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii

Proiectul privind construirea și dotarea viitorului Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii din Iași a fost votat, astăzi, de consilierii...

(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 16:24

România, tot mai aproape de Programul Visa Waiver

Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă că ţara noastră a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea...

România, tot mai aproape de Programul Visa Waiver
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:34

CSAT convocat mâine; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul...

CSAT convocat mâine; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi