26 ianuarie: „Procesul comuniștilor din România”/„ședință publică”/
Publicat de nicolaetomescu, 23 ianuarie 2019, 17:10
La împlinirea a 100 de ani de la declanșarea revoluției bolșevice (7 noiembrie 1917), Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor și Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Academia Română, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Editura „Institutul European”, lansau proiectul „Procesul comuniștilor din România”…
„Acest proiect este un «Nurenberg» al blocului comunist, pentru că aduce în fața instanței lideri care nu au fost judecați sau lideri care au fost judecați, dar în cadrul unor procese incorecte, cum a fost cazul lui Nicolae Ceaușescu. Am început cu cei doi mari lideri comuniști, Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej. Echipa de patru istorici pune la punct studiile din arhive și adună dovezi pentru a le trimite apoi spre acuzatorii publici, redactează un rechizitoriu pe care îl prezintă în fața unui complet de trei judecători, care demarează judecata. Cei trimiși în judecată au parte de avocați ai apărării, astfel încât sperăm ca în cei doi ani și jumătate pe care îi avem la dispoziție să avem deja sentințe cu privire la faptelor acestora. Fiecare ședință se desfășoară la o dată cu putere simbolică pentru comunismul din România” (prof. univ. dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului)…
Recursul la ceea ce se apreciază a fi obligaţia morală de a cunoaşte şi de a înţelege erorile istoriei, ar putea evoca, în context, îndemnul aparţinând lui Mircea Vulcănescu (ucis, la doar 48 de ani, în temniţele regimului comunist, în „penitenciarul elitei româneşti”); filosoful lansa îndemnul: „Să nu ne răzbunaţi, dar să nu ne uitaţi!”…
Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, se relevă componenta judiciară – constă în organizarea proceselor liderilor împotriva cărora se găsesc probe suficiente pentru a fi trimiși în judecată; demersurile acuzatorilor, judecătorilor, grefierului și avocaților apărării realizându-se pe baza documentării puse la dispoziție de istorici și, dacă se consideră necesar, pe baza mărturiilor unor foști deținuți politici…
Componentă cercetării constă în realizarea, de către istorici specializați în istoria comunismului din România, a unor lucrări științifice care constituie probe în cadrul proceselor; istoricii sunt asistenți ai celor ce realizează componenta judiciară a proiectului, atât ca acuzatori, cât și ca apărători.
Componenta editorială constă în realizarea unor volume colective pentru fiecare proces în parte, ce conțin studiile care au stat la baza acuzațiilor, pledoariile părților, mărturiile și sentințele. Volumele, care apar sau vor apărea la „Editura Institutul European”, sunt/vor fi însoțite de CD-uri ce cuprind anexele dosarelor și filmul fiecărui proces.