Ascultă Radio România Iași Live

4 iulie 1776: Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii

4 iulie 1776: Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii

Publicat de nicolaetomescu, 3 iulie 2021, 23:35

4 iulie 1776: „Considerăm aceste adevăruri evidente prin ele însele, că toţi oamenii sunt creaţi egali, că sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea se numără Viaţa, Libertatea şi căutarea Fericirii”. (Congres, Declaraţia de Independenţă)

56 de americani au semnat Declaraţia de Independenţă. Cei mai mulţi dintre ei reprezentau pătura bogată a societăţii. O treime deţinea sclavi. Dar, unii dintre semnatari au acceptat sacrificii impresionante[1] pentru ca americanii să-şi câştige independenţa față de Coroana Britanică.

Semnăturile a 56 de delegaţi din cele 13 state americane apar pe documentul care este acum expus în sediul Arhivelor Naţionale ale S.U.A., la Washington.  Istoricii sunt de acord că documentul semnat pe 4 iulie 1776, în Congres, nu este originalul, ci varianta păstrată şi expusă, care a fost semnată pe parcursul lunii august 1776, după ce textul Declaraţiei suferise unele modificări.

„The New York Times” a realizat o trecere în revistă a vieţilor trăite de 12 dintre cei 56 de semnatari ai Declaraţiei de Independenţă:

  1. Lyman Hall, din Georgia… Originar din Connecticut şi absolvent al Universităţii Yale, Hall a fost preot şi doctor. A plecat în Carolina de Sud, apoi în Georgia. După căderea oraşului Savannah, în 1778, domeniul său, aflat în comitatul Liberty de pe coastă, a fost distrus. S-a mutat, în nord, alături de familie; s-au întors în 1782. A fost guvernator al Georgiei o perioadă scurtă, apoi a revenit la medicină.
  1. Richard Stockton, din New Jersey… Spre finalul anului 1776, Stockton se grăbea să ajungă acasă, după ce participase la o operaţiune a Armatei Coloniale în New York. Aflase că soldaţii britanici invadaseră New Jersey. A fost capturat de tunicile roşii şi închis în condiţii grele. Eliberat în 1777, cu sănătatea şubredă, şi-a găsit căminul din Princeton jefuit şi parţial distrus de foc. A murit în 1781, cu doar câteva luni înainte de capitularea britanicilor.
  1. Thomas Heyward Jr., din Carolina de Sud… Heyward a fost rănit (1779) în timp ce ajuta la respingerea ofensivei britanice asupra Insulei Port Royal, care se afla în apropierea casei sale. A fost capturat (1780), în timpul atacului asupra oraşului Charleston. Următorul an, britanicii i-au prădat casa. În timp ce era închis la Saint Augustine, în Florida, i-a murit soţia. La sfârşitul războiului, aproape că a fost ucis după ce căzuse peste bordul vasului cu care era transportat la o altă închisoare, alături de alţi deţinuţi.
  1. Philip Livingston, din New York… După bătălia de la Long Island, de pe 27 august 1776, George Washington şi ofiţerii săi s-au reunit în casa lui Livingston din Brooklyn Heights, iar acolo au decis să se retragă. Britanicii i-au confiscat cealaltă casă, din oraş, pe care au folosit-o drept baracă pentru soldaţi, iar casa din Brooklyn a fost capturată şi transformată de tunicile roşii în spital. Livingston a murit în 1778.
  1. Carter Braxton, din Vancouver.. Descendent al unei familii foarte înstărite, Braxton a împrumutat bani şi a finanţat transporturile navale şi pirateria folosită pentru a ajuta Revoluţia. În timpul războiului, armata britanică i-a distrus majoritatea vaselor şi i-a devastat mai multe dintre plantaţii. Afundat în datorii, a fost forţat să-şi părăsească domeniul pe care-l mai deţinea la Chericoke, în 1786, şi s-a mutat într-o casă modestă în Richmont.
  1. Eduard Rutledge, din Carolina de Sud… Rutledge a fost cel mai tânăr dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă. Avea 26 de ani şi, precum Heyward, a participat la respingerea ofensivei britanice de la Port Royal Island; a fost capturat în timpul atacului de la Charleston, ţinut prizonier la Saint Augustine, până în 1781, eliberat cu câteva luni înainte de lupta de la Yorktown.
  1. George Walton, din Georgia… Rămas orfan şi crescut de un unchi, Walton a studiat Dreptul şi s-a implicat în politică din tinereţe. A devenit colonel al forţelor miliţiei din Georgia, rănit şi capturat în timpul asediului asupra oraşului Savannah, la sfârşitul anului 1778. A fost închis până în septembrie 1779, când a fost eliberat la schimb pentru un căpitan britanic.
  1. Arthur Middleton, din Carolina de Sud… Middleton s-a născut în una dintre cele mai bogate familii din Carolina de Sud. Tatăl său deţinea  terenuri cu suprafaţa de peste 200.000 de metri pătraţi şi aproximativ 800 de sclavi. În timpul asedierii oraşului Charleston, a fost capturat alături de Rutledge şi Heyward. Închis la Saint Augustine, până în iulie 1781, s-a dedicat reconstruirii domeniului familiei sale, care fusese distrus de armata britanică.
  1. Thomas McKean, din Delaware…. Un participant activ la dezbaterea privind Declaraţia, McKean se afla în serviciul miliţiei în august 1776, atunci când cei mai mulţi dintre ceilalţi 56 semnau Declaraţia de Independenţă. Astfel, a fost ultimul care a semnat. El şi familia lui au fost forţaţi să se mute de mai multe ori din cauza războiului.
  1. Francis Lewis, din New York… Născut la Wales şi rămas orfan la o vârstă fragedă, Lewis a ajuns la New York, în 1730; a devenit negustor, furnizând îmbrăcăminte britanicilor în timpul Războiului de Şapte Ani. După bătălia de la Brooklyn, din august 1776, trupele britanice i-au devastat casa – care se afla acolo unde este acum cartierul Queens, i-au luat soţia prizonieră (aceasta a fost eliberată apoi, regăsindu-și0 soţul la Philadelphia, dar a murit prematur după ce s-a îmbolnăvit în închisoare).
  1. John Hart, din New Jersey… La trei luni după ce a semnat Declaraţia de Independenţă, soţia sa a murit. Hart a fost forţat să se ascundă în păduri, cât timp armata britanică şi soldaţii hessieni (mercenari germani) i-au distrus ferma şi morile, aflate lângă Hopewell Township. După victoriile-cheie ale americanilor, de la Princeton şi de la Trenton, s-a întors acasă. În 1778, a invitat trupele lui George Washington să se folosească de ferma lui ca tabără înainte de lupta de la Manmouth. A murit din cauza unor probleme de sănătate, în 1779.
  1. Thomas Nelson Jr., din Vancouver… Un bogat patron de plantaţie şi negustor, care deţinea în jur de 400 de sclavi, Nelson s-a îmbolnăvit după ce a semnat Declaraţia. A condus forţele de miliţie din Virginia la asediul din Yorktown, unde se spune că a dat ordin ca propriul său conac să fie lovit de obuze atunci când a aflat că soldaţii britanicii mai au puţin şi capturează proprietatea. Tot mai bolnav şi rămas fără bani, nu şi-a mai putut repara casa, care face acum parte din patrimoniul cultural al Statelor Unite.

[1] Câţiva dintre semnatari şi-au pierdut averile şi vieţile în efortul către desprinderea de Imperiul Britanic…

*

Samuel P. Huntington:

Criticii spun că America este o amăgire, fiindcă realitatea ei este atât de departe de idealurile ei.

Greşesc. America nu este o amăgire; ea este o dezamăgire.

Dar poate fi o dezamăgire numai pentru că este şi o speranţă.

Audio Feature realizat de Nicolae Tomescu

Înseamnă 4 iulie doar ziua în care Statele Unite ale Americii şi-au dobândit independenţa sau a devenit sărbătoarea tuturor celor care gândesc şi simt liber, sărbătoarea tuturor celor care cred într-un viitor fără terorism, fără exterminări în numele credinţei, ideologiei politice? Este 4 iulie o zi a respectului pentru viaţa şi drepturile omului? Cât de diferiţi sunt românii faţă de americani? Cât de diferite sunt viziunile americane şi interesele continentului nostru?

  • Ce au spus americanii înşişi?

Mark Wentworth, ex-Conselor for Public Affairs (fost consilier pentru afaceri publice) al Ambasadei Statelor Unite la București…

 

  • Cum a gestionat România contextul creat după septembrie 2001?

Perspectiva lui Paul Dobrescu, SNSPA București, fondatorul Facultăţii de Comunicare şi Relații Publice, directorul Centrului de Cercetare în Comunicare; Rusia a „scrâșnit” după principala semnificaţie a Summit-ului de la Praga (noiembrie 2002)/iată ce afirmasem atunci în legătură cu invitația de aderare adresată României, dar şi cu vizita președintelui american la București: Responsabilitatea este imensă; securitatea garantată. Nu intrăm în centrul lumii globalizate, am evitat însă cercul excluşilor + mărturie-document/George W. Bush…

 

  • Pastorul adventist Adrian Bocăneanu/despre libertatea religioasă…

 

  • Ideile lui Paul Michelson (Huntington University, S.U.A.): crearea unei societăţi civile, legăturile dintre activităţile particulare şi sfera publică, implicarea Statului, descentralizarea (inclusiv descentralizarea sistemului politic)…
Etichete:
TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:31

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar...

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Preşedintele CJ Iaşi, membru titular în Comitetul European al Regiunilor pentru mandatul 2025 – 2030
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:27

Preşedintele CJ Iaşi, membru titular în Comitetul European al Regiunilor pentru mandatul 2025 – 2030

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost numit să reprezinte România, ca membru titular, în Comitetul European al...

Preşedintele CJ Iaşi, membru titular în Comitetul European al Regiunilor pentru mandatul 2025 – 2030
Suceava: Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 11:14

Suceava: Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare

Mai multe arme şi muniţie au fost găsite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare efectuate la două imobile din...

Suceava: Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:01

Aeroportul Internaţional ‘George Enescu’ Bacău organizează în premieră Târgul de Turism 2025

Aeroportul Internaţional ‘George Enescu’ din Bacău are deosebita plăcere de a anunţa organizarea în premieră a Târgului de Turism...

Aeroportul Internaţional ‘George Enescu’ Bacău organizează în premieră Târgul de Turism 2025
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 09:53

Incubator Radio România Iași. Carolina Daraban, Mihaela Ciobanu, Raluca Cebere, Alex Obreja și Antonie Puiu, în matinal cu Adina Șuhan

Incubator Radio România Iași. Ponturi pentru o sesiune brici Tinerii de la Incubator intră de luni, 20 ianuarie, în sesiune. Despre stres,...

Incubator Radio România Iași. Carolina Daraban, Mihaela Ciobanu, Raluca Cebere, Alex Obreja și Antonie Puiu, în matinal cu Adina Șuhan
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 07:11

A fost emisă Autorizaţia de construire pentru secţiunea Leghin – Târgu Neamţ a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ

A fost emisă astăzi Autorizaţia de construire pentru secţiunea Leghin – Târgu Neamţ a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ....

A fost emisă Autorizaţia de construire pentru secţiunea Leghin – Târgu Neamţ a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 07:02

Alexandru Rafila: În perioada următoare se aşteaptă să crească incidenţa infecţiilor respiratorii

Tot mai mulţi copii şi adulţi ajung la medicii de familie şi la camerele de gardă ale spitalelor cu simptome de infecţie respiratorie. În...

Alexandru Rafila: În perioada următoare se aşteaptă să crească incidenţa infecţiilor respiratorii