Ascultă Radio România Iași Live

Ambasada S.U.A. a premiat ieri (8 mai 2018) „Femei curajoase din România”

Ambasada S.U.A. a premiat ieri (8 mai 2018) „Femei curajoase din România”

Publicat de nicolaetomescu, 9 mai 2018, 10:59

CEREMONIA DE PREMIERE A FEMEILOR CURAJOASE 

8 mai 2018

În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale.

În fiecare an, fiecare ambasadă poate nominaliza un candidat pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” al Departamentului de Stat. Însă România are foarte multe femei curajoase şi extraordinare. Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspiră pe alţii şi sunt profund dedicate comunităţilor lor. Aşadar, Ambasada va premia astăzi alături de persoana nominalizată pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2018, patru alte românce curajoase.

DISCURSUL AMBASADORULUI HANS KLEMM

LA CEREMONIA DE PREMIERE A FEMEILOR CURAJOASE

 

Voi începe urându-vă bun venit tuturor la Ambasada Statelor Unite ale Americii în această după-amiază.

Excelenţele Voastre, stimaţi consilieri prezidenţiali, distinşi oaspeţi, colegi şi prieteni,

Permiteţi-mi să menţionez de asemenea prezenţa unei prietene de-ale mele, Dr. Maria Bucur, profesor de istorie şi studii de gen la Indiana University.  Doamna Bucur a venit tocmai din Statele Unite, în parte pentru a fi alături de noi.

Sunt încântat că aţi putut fi alături de noi astăzi pentru a felicita cinci românce care întruchipează munca în folosul concetăţenilor, spiritul de iniţiativă şi, mai presus de orice, curajul.

Deşi fiecare dintre aceste femei se ocupă cu probleme diferite cu care se confruntă România, toate ne inspiră şi ne reamintesc că persoanele hotărâte pot schimba lucrurile şi pot aduce schimbări durabile în comunităţile lor şi în toată România.

Cu acestea în minte, doresc să spun câteva cuvinte despre principala noastră câştigătoare, Elena Alexandra Calistru.

Curajul s-ar putea defini ca depăşirea intimidărilor sau a unui sentiment des întâlnit de descurajare şi continuarea îndeplinirii datoriei. A avea un curaj extraordinar înseamnă a înflori în faţa intimidării şi a lipsei de speranţă, a-ţi păstra optimismul şi creativitatea şi a le transmite celorlalţi. Este exact ceea ce face Elena Calistru în fiecare zi. Elena este Preşedinte al Funky Citizens, de când a fondat ONG-ul împreună cu sora sa şi un prieten în mai 2012. Funky Citizens aduce o abordare inovatoare şi eficientă a creşterii implicării civice în România, a creşterii numărului de participanţi la alegeri şi a sprijinirii unei democraţii mai transparente.

Funky Citizens foloseşte tehnologia online pentru a interacţiona cu şi a implica cetăţenii în viaţa publică. Pentru a face informaţiile complicate, precum legislaţia, mai accesibile şi mai uşor de înţeles, Funky Citizens le oferă utilizatorilor instrumente pentru a analiza informaţiile şi a interacţiona cu alţii. Instrumentele oferite de ei se vor a fi educaţionale şi utilizabile pentru a acţiona, încurajându-i în special pe tinerii cetăţeni să se implice în iniţiativele de responsabilizare guvernamentală. Reunind şi educând tinerii printr-o serie de platforme digitale, Funky Citizens promovează reforma sectorului public şi construieşte o democraţie mai participativă, responsabilă şi transparentă în România.

Realizările concrete ale acestui tânăr ONG sunt extraordinare:

  • Pagina lor de verificare a declaraţiilor publice ale politicienilor este foarte respectată, primeşte zeci de mii de vizite directe pe lună, iar în prima jumătate a lui anului trecut, ajunsese la aproape 3.000.000 de vizualizări unice pe Facebook.
  • Ei s-au transformat în cei mai buni experţi în bugete publice şi reguli de achiziţii publice, un domeniu tehnic, neclar, predispus la corupţie, în care puţini oameni doresc să intre. Dată fiind experienţa pe care şi-au creat-o în acest domeniu vital dar tehnic, Funky Citizens constituie de asemenea o resursă frecventă pentru jurnaliştii care au nevoie de experienţă completă în bugete publice şi reguli de achiziţii publice.
  • De la înfiinţare până acum, Funky Citizens a susţinut ateliere civice în persoană cu peste 2.000 de tineri, pe care i-a învăţat să identifice problemele pe care le pot aborda, cum să creeze strategii, să găsească aliaţi, să analizeze bugete, să identifice punctele sensibile şi să înţeleagă cum funcţionează politica şi guvernul. Rezultatul: tineri cetăţeni mai energici, mai motivaţi, mai implicaţi şi mai plini de speranţă.
  • Poate cel mai impresionat lucru este că Elena a menţinut ONG-ul Funky Citizens flexibil şi inovator, oferind rapid informaţii şi soluţii în momente cheie. De exemplu, în campania prezidenţială din România din 2014, ei s-au numărat printre primele organizaţii din lume care au verificat în timp real declaraţii făcute în timpul dezbaterilor cu candidaţii (şi au obţinut peste un milion de vizitatori în cele două runde de votare).

Curajul şi dedicarea Elenei faţă de schimbarea în bine a ţării sale aduc cu sine un nivel semnificativ de presiune, însă ea reuşeşte să-şi păstreze şi să transmită o atitudine optimistă. Elena este întotdeauna persoana care găseşte partea bună a unei situaţii şi transmite speranţă. Şi am văzut eu însumi acest lucru în mai multe rânduri. Organizaţia pe care ea o conduce a crescut şi are în prezent patru angajaţi cu normă întreagă, patru angajaţi cu jumătate de normă şi peste 40 de voluntari. O importantă parte a finanţării Funky Citizens provine din donaţii făcute online de alte persoane. Aceste ultime două aspecte – 40 de voluntari şi importante donaţii personale – într-o ţară în care majoritatea oamenilor consideră voluntariatul o pierdere de timp şi susţinerea ONG-urilor drept misiunea guvernelor sau a donatorilor străini, constituie poate cea mai bună dovadă a capacităţilor de lider ale Elenei Calistru, a credibilităţii şi capacităţii unice a organizaţiei sale de a aduce speranţă şi implicare civică în România. 

* * * * * * *

IOANA ALBANI:

Primul premiu se acordă doamnei Ioana Albani.

În calitate de expert recunoscut internaţional şi de membru respectat al comunităţii judiciare, procurorul şef Ioana Albani este unul dintre principalii inovatori în eforturile de anchetare a infracţiunilor cibernetice şi rămâne o promotoare dedicată a eforturilor transfrontaliere de combatere a criminalităţii organizate. Doamna Ioana Albani  a devenit procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în iunie 2016. Ea a a ocupat funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul DIICOT timp de peste 13 ani, iar anterior a condus prima unitate specializată în lupta împotriva infracţiunilor cibernetice şi a spălării de bani din fosta secţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe parcursul carierei sale de peste 20 de ani ca procuror şi instructor specializat în proceduri de anchetare a infracţiunilor cibernetice, doamna procuror şef Albani a avut contribuţii semnificative într-un domeniu extrem de tehnic ce necesită un înalt nivel de sofisticare şi experienţă. Eforturile sale neobosite au dus nu doar la înfiinţarea primei echipe specializate de procurori din România şi la adoptarea cadrului legal naţional împotriva fraudelor informatice, ci şi la promovarea ţării sale ca lider regional şi propagator de bune practici în operaţiunile de anchetare a infracţiunilor informatice din întreaga lume.

În mandatul său la DIICOT, doamna procuror şef Albani a condus ofiţeri ai instituţiilor de aplicare a legii şi procurori în destructurarea cu succes a unor cazuri de fraudă de proporţii prin internet şi infracţiuni cibernetice. Rolul său ca educator şi mentor a încurajat generaţii de femei anchetator să se implice într-un domeniu perceput în mod tradiţional ca fiind dominat de bărbaţi şi să se facă auzite respectând întotdeauna cele mai înalte standarde profesionale.  Doamna procuror şef Albani este o renumită susţinătoare a cooperării transfrontaliere şi interinstituţionale. Participarea sa în calitate de lector la numeroase evenimente a demonstrat angajamentul său neîntrerupt faţă de lupta împotriva unui mediu infracţional aflat în continuă schimbare şi grija sa profundă faţă de siguranţa şi prosperitatea comunităţilor şi companiilor din întreaga lume.

 

DANIELA STAICU ŞI ALINA ŢIPLEA 

Următoarele noastre câştigătoare sunt doamnele Daniela Staicu şi Alina Ţiplea.

Curajul are multe faţete. Uneori, curajul poate să însemne găsirea unei soluţii creative pentru o nevoie vitală a comunităţii. Daniela Staicu şi Alina Ţiplea, co-fondatoarele MerciCharity, un ONG care oferă îngrijire stomatologică de bază copiilor săraci, sunt exemple extraordinare ale acestui curaj multidimensional. Un număr semnificativ de copii români nu primesc niciodată nici un fel de îngrijire stomatologică. Mulţi dintre ei îşi vor pierde dantura în tinereţe. Alţii au probleme care se pot corecta dar din pricina cărora sunt desfiguraţi. Alina şi Daniela au identificat această problemă şi, de câţiva ani deja, se străduiesc să dezvolte MerciCharity, o asociaţie de stomatologi voluntari care călătoresc prin zonele rurale cu un cabinet stomatologic mobil ce oferă controale stomatologice gratuite, detartraje şi alte servicii. Prin această activitate, ele au ajutat la schimbarea vieţilor şi viitorului a mii de copii, scutindu-i de durere, ruşine sau stigmatizare. Însă acesta nu a fost un proiect uşor de realizat.

La fiecare pas pe acest drum, aceste două femei curajoase s-au confruntat cu indiferenţă, ostilitate şi misoginism disimulat. Ele au simţit de asemenea discriminarea socială împotriva romilor, dat fiind că mare parte a activităţii lor se desfăşoară în comunităţi de romi. Printre provocările cu care se confruntă ele se numără: strângerea de fonduri, recrutarea voluntarilor, încercarea de a găsi soluţii legislative care să permită ONG-urilor să îşi desfăşoare activitatea în acest domeniu şi depăşirea unei multitudini de obstacole birocratice. Daniela şi Alina vorbesc în numele celor discriminaţi de discursurile care incită la ură şi batjocură, al oricui are îndrăzneala de a apăra justiţia socială. Au fost ignorate, tratate cu aroganţă, hărţuite, arătate cu degetul însă şi-au urmărit cu încăpăţânare viziunea de a sprijini comunităţile care au nevoie. Pe măsură ce continuă să progreseze în activitatea MerciCharity, refuzul Alinei şi al Danielei de a se lăsa intimidate, brutalizate sau oprite este exemplar. Curajul lor neînduplecat pe măsură ce continuă lupta pentru o mai mare dreptate socială şi asistenţa necesară în comunităţile minoritare şi discriminate este o dovadă de adevărată tărie de caracter.

Alina nu se află în România în acest moment, însă Daniela Staicu va ridica ambele premii. Permiteţi-mi să v-o prezint pe Daniela Staicu.

PAULA FELICIA RUSU

Următorul premiu se acordă doamnei Paula Felicia Rusu.

În calitate de supraviețuitoare a tuberculozei cu un singur plămân funcțional, jurnalista freelancer Paula Rusu şi-a dedicat viața activismului şi informării publice cu privire la modul în care sistemul medical românesc trebuie să abordeze mai bine problema tuberculozei (TBC). Anterior, Paula a avut o carieră jurnalistică de succes, inclusiv ca moderatoare şi producătoare TV. Multe persoane publice evită să menționeze public că suferă de TBC pentru a evita stigmatizarea socială. Însă cu riscul de a fi criticată pe nedrept, Paula a vorbit despre acest lucru în presa tradițională şi pe canalele de socializare, îmbrățişând cu curaj această cauză profund personală şi importantă.

Articolele, interviurile, articolele de pe blog şi aparițiile sale publice zilnice constituie o campanie continuă, bine documentată, care îndeamnă autoritățile sa rezolve problemele legate de tuberculoză din sistemul de sănătate. România este țara UE cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, reprezentând un sfert din numărul total de cazuri de TBC din Europa. Datele europene arată că în 2016 existau 21.167 de pacienți cu tuberculoză în România, care avea cea mai mică rată de vindecare din UE. Aceleaşi date arătau că 1.055 de persoane au murit de tuberculoză în România doar în 2015 şi 12.790 de noi cazuri şi reveniri ale bolii s-au înregistrat în România în 2016. Rapoartele de sănătate din anii trecuți arată că în România există o criză persistentă de medicamente pentru tratarea tuberculozei. În situația în care majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza rezistentă la tratament nu sunt disponibile în prezent pentru pacienții din România, Paula a luat o decizie curajoasă: a renunțat la cariera de jurnalist pentru a se dedica în întregime acestei cauze. Paula face în prezent eforturi pentru a obține adoptarea de către Parlament a unei legi a tuberculozei care ar rezolva anumite probleme legate de sărăcia care afectează persoanele infectate cu TBC şi contribuie la răspândirea bolii. Paula a devenit o curajoasă ambasadoare a multor români care luptă cu această devastatoare boală şi care nu pot pleda public pentru ei înşişi.

 

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:31

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar...

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Preşedintele CJ Iaşi, membru titular în Comitetul European al Regiunilor pentru mandatul 2025 – 2030
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:27

Preşedintele CJ Iaşi, membru titular în Comitetul European al Regiunilor pentru mandatul 2025 – 2030

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost numit să reprezinte România, ca membru titular, în Comitetul European al...

Preşedintele CJ Iaşi, membru titular în Comitetul European al Regiunilor pentru mandatul 2025 – 2030
Suceava: Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 11:14

Suceava: Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare

Mai multe arme şi muniţie au fost găsite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare efectuate la două imobile din...

Suceava: Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:01

Aeroportul Internaţional ‘George Enescu’ Bacău organizează în premieră Târgul de Turism 2025

Aeroportul Internaţional ‘George Enescu’ din Bacău are deosebita plăcere de a anunţa organizarea în premieră a Târgului de Turism...

Aeroportul Internaţional ‘George Enescu’ Bacău organizează în premieră Târgul de Turism 2025
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 09:53

Incubator Radio România Iași. Carolina Daraban, Mihaela Ciobanu, Raluca Cebere, Alex Obreja și Antonie Puiu, în matinal cu Adina Șuhan

Incubator Radio România Iași. Ponturi pentru o sesiune brici Tinerii de la Incubator intră de luni, 20 ianuarie, în sesiune. Despre stres,...

Incubator Radio România Iași. Carolina Daraban, Mihaela Ciobanu, Raluca Cebere, Alex Obreja și Antonie Puiu, în matinal cu Adina Șuhan
Prim plan sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 07:11

A fost emisă Autorizaţia de construire pentru secţiunea Leghin – Târgu Neamţ a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ

A fost emisă astăzi Autorizaţia de construire pentru secţiunea Leghin – Târgu Neamţ a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ....

A fost emisă Autorizaţia de construire pentru secţiunea Leghin – Târgu Neamţ a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ