(AUDIO/FOTO) Reportaj în sala de operaţie – intervenţie cord deschis realizată la Institutul de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu” din Iaşi
Publicat de Lucian Bălănuţă, 4 mai 2015, 15:35 / actualizat: 4 mai 2015, 16:38
Sala de operaţie este locul în care ar fi bine să nu ajungi niciodată . Mânaţi de curiozitatea de a afla ce se întâmplă în spatele bisturiului, dar şi de dorinţa de a informa despre culisele intervenţiilor pe cord deschis, am ajuns în una dintre sălile de operaţie de la Institutul de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu din Iasi. Chirurgii din această unitate ţin anual în mâini mii de inimi suferinde, pentru care natura nu a mai acordat prea mult răgaz. Intervenţia la care particip este realizată cu aproape toată echipa din prima intervenţie pe cord deschis realizată la Iaşi acum 10 ani condusa de prof. Grigore Tinică, managerul Institutului.
După câteva ore de pregătire, chirurgul cardiovascular Grigore Tinică este chemat în sală. Acesta îşi face intrarea în blocul operator cu un dispozitiv cu o lanternă în vârf pe care şi-l montează pe cap, sub forma unei coroane care are în prelungire două cabluri lungi, groase, ce atârnă pe spate.
Cu mândrie chirurgul îşi prezintă echipa: dr. Liliana Ciucu medic anestezist, dr. Mihai Enache, chirurg cardiovascular, Victor Prisecaru, medic rezident an terminal, asistenta medicală Georgiana Pătraşcu şi asistenta medicală Irina Ciulin si perfuzionistul Adrian Bujor.
După ce cordul a fost pregătit îndelung de echipa operatorie, chirurgul începe să parcurgă toate procedurile pentru ca inima să intre pe bypass. În timpul operaţiei, profesorul Tinica îşi permite un răgaz şi ne arată bisturiul din vârful căruia străluceşte o bucată de diamant.
În chirurgia cardiovasculara intre perfuzionist şi chirurgul cardiovascular este o legătură specială. Comenzile date de chirurg trebuie sincronizate cu precizie nemţească. Fără această legătură, munca medicului chirurg ar fi în zadar. Din acest motiv perfuzionistul Adrian Bujor este considerat de colegi sairegele neîncoronat al sălii de operaţie. După aproape cinci ore, echipa medicala repune in functiune inima pacientului ajutată treptat de aparate.
Fiecare pas este delicat, atât chirurgul Grigore Tinică, cât şi anestezistul Liliana Ciucu ofera prin gesturile lor răgaz inimii să-şi reia funcţiile. După aproape cinci ore de operaţie, chirurgul închide pieptul
pacientului cu sârme speciale din oţel.
La finalul interventiei chirurgul mulţumeşte echipei şi părăseşte în grabă sala de operaţie. Timp de repaos nu există, întrucât trebuie să se pregătească pentru o nouă intervenţie. O altă inimă aşteaptă în sala de operaţie.
Astăzi, de Ziua Naţională a Inimii, reluăm un radioreportaj realizat de Cristina Mihăilă în data de 25 august 2013: