Casa de licitaţii Christie’s organizează vânzarea tabloului semnat de Pablo Picasso, „Femeie şezând, rochie albastră”
Publicat de , 15 mai 2017, 11:57
La New York, Casa de licitaţii Christie’s organizează vânzarea tabloului semnat de Pablo Picasso, „Femeie şezând, rochie albastră”, estimat la o valoare cuprinsă între 35 și 50 de milioane de dolari.
Pablo Picasso a fost, fara indoiala, un geniu. Insa in viata de zi cu zi nu era simplu sa interactionezi cu acesta, declara nepoata sa Marina Picasso.
Referindu-se la bunicul ei, aceasta foloseste inclusiv termenul „cruzime”. „Cand aud despre geniul lui Picasso, sunt tentata sa dau replica: ‘Da, un geniu in cruzime'”, declara nepoata acestuia.
Aceasta isi aminteste vizitele in casa bunicului, dar mai cu seama momentele in care stateau la usa acestuia, asteptand.
Conform Daily Mail, aceasta a povestit ca tatal lor, de altfel soferul lui Paulo Picasso, ii lua pe ea si pe fratele ei sa-i duca in vizita la bunic. Dupa o asteptare indelungata la usa, raspundea majordomul, care ii intreba daca au „programare”. Apoi afirma: „Ma duc sa vad daca este stapanul”. Si de cele mai multe ori nu era (adica nu dorea sa fie vizitat).
„Stapanul nu va poate vedea azi, lucreaza” – majordomul venea cu acest mesaj dupa minute „interminabile” de asteptare.
In rarele dati cand ii primea in vizita, copiii erau pe jumatate exaltati, pe jumatate ingroziti, pentru ca stiau ca urmau certuri-monstru intre bunicul lor si parinte. Primul il certa zdravan pe al doilea ca nu era in stare – spunea el – sa-si intretina familia.
In timp ce bunicul locuia intr-o vila splendida, fiul sau si familia sa aproape mureau de foame, povesteste Marina.
Femeia, care in prezent incearca sa vanda casa in care a locuit bunicul sau, tocmai pentru a scapa de aceste amintiri, sustine ea, nu neaga ca Picasso era creativ. Insa aceasta abilitate venea la pachet cu un un temperament „sadic”. Potrivit nepoatei sale, Picasso a cauzat multa durere familiei sale, chiar si dupa moarte.
Nepoata sa sustine ca a petrecut mare parte din viata de adult incercand sa se impace cu amintirea bunicului sau. Potrivit ei, Picasso se vedea pe el insusi ca un zeu.
Cand avea 22 de ani, Marina a mostenit vila din Cannes. De ani buni incerca sa scape de ea, insa abia recent a primit o oferta de 110 milioane de lire sterline. Vinderea imobilului inseamna pentru Marina „recuperarea sufletului”, a declarat ea.
Paulo Picasso, tatal Marinei, era singurul copil din prima casnicie a artistului cu balerina ucraineana Olga Khokhlova. Inainte de casatorie, insasi mama lui Picasso isi avertizase viitoarea nora ca „nicio femeie nu poate fi fericita” cu fiul ei.
Intr-adevar, lucrurile asa au stat. Picasso o insela fatis, purtand in portofel chiar fotografia amantei sale, Marie-Therese Walter, pe care a intalnit-o cand el avea 45 de ani si ea 17.
In 1935, cei doi s-au separat, insa au ramas casatoriti pana la moartea ei, 20 de ani mai tarziu. Inainte sa moara, Olga, paralizata in spital in urma unui atac cerebral, si-a dorit sa-si ia ramas bun de la Picasso, insa acesta nu a venit niciodata sa o viziteze, desi locuia la o distanta de doar o ora.
Picasso s-a recasatorit cu Jacqueline Roque, murind in 1973, in urma unui atac de cord. Familia nu a fost lasata sa participe la funeralii chiar de catre sotia lui Picasso.
Patru zile mai tarziu, fratele Marinei, Pablito, a fost gasit pe canapea, aproape mort, dupa ce consumase o sticla de inalbitor. Mare parte din viata si-o petrecuse scriindu-i bunicului, care nu-i raspundea niciodata, si implorandu-l sa-l primeasca. Nici acest lucru nu se intampla. A murit dupa trei luni la terapie intensiva.
Doi ani mai tarziu, si fiul lui Picasso, tatal Marinei, a murit, distrus de alcool. Picasso prezisese ca dupa moartea sa multi vor cadea, de asemeni, arata nepoata sa si in memoriile sale. Cea de-a doua sotie s-a impuscat, iar amanta s-a spanzurat.