Centrul de Fotografie Contemporană – Matei Bejenaru: „Vom promova fotografia și filmul experimental”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 18 septembrie 2015, 06:00 / actualizat: 18 septembrie 2015, 9:28
La Iași se deschide, astăzi, Centrul de Fotografie Contemporană, un proiect unic în România. Inițiatorii, un grup de cadre didactice de la Facultatea de Arte Vizuale și Design, la Universitatea de Arte “G, Enescu”, doresc să stimuleze, astfel, gustul publicului către acest domeniu.
Evenimentul de deschidere, vernisajul expoziției a doi artiști fotografi, Dumitru Oboroc din Iași și Claudiu Cobilanschi din București, va avea loc diseară, la ora 19,00, la casa Codreanu, Vila Sonet, a spus Matei Bejenaru, unul dintre inițiator, cadru didactic la Universitatea de Arte, într-un interviu acordat în emisiunea “Pulsul Zilei”, la Radio Iași:
Un alt scop al acestui proiect, a mai spus Matei Bejenaru, este încurajarea, cu spijinul autorităților, a actului cultural independent:
Colegul nostru, Florin Daminescu, a realizat un interviu pe acest subiect:
Florin Daminescu: Cred că la început a fost ideea, așa se spune, că totul pleacă de la o idee. Sunt convins că și dumneavoastră și colegii cu care ați pornit această inițiativă sunteți pasionați, și probabil că inițiativa a plecat în urma necesității pentru că din câte știu, nu există așa ceva în Iași, nu există un cadru destinat…
Matei Bejenaru: Nu, nu există nici în România, adică există tot felul de inițiative, expoziții temporare se întâmplă prin foarte multe locuri, dar de instituții care să își propună explicit promovarea mediului fotografiei artistice contemporane eu nu am cunoștință. Noi suntem de formație artiști plastici, artiști vizuali, eu predau la Facultatea de Arte, predau fotografia acolo, la Foto-Video, suntem niște oameni devotați acestui mediu, și vrem să îl promovăm, și știm că foarte multă lume este interesată. Suntem la început de drum, în sensul în care nu avem, încă, niște spații foarte generoase, dar avem optimism și credem că dacă vom construi acest proiect, în următorii ani, vom avea și un spațiu foarte frumos de expoziții în Iași, dedicat fotografiei și filmului.
Florin Daminescu: O să ajungem și aici pentru că, din punctul meu de vedere, o astfel de inițiativă are nevoie de ajutorul comunității, adică, dacă ați fi vrut să vă vizionați expozițiile studenților dumneavoastră, ale dumneavoastră, ale prietenilor, puteați să o faceți într-un cadru, undeva, acasă la… , și …
Matei Bejenaru: Avem și galerie la Universitate, acolo suntem o comunitate mică, ne cunoaștem toți unii cu alții, noi de fapt, vrem să ne adresă unui public mai larg, pentru că fotografia este un mediu foarte cald, foarte popular, așa cum ați spus și dumneavoastră la începutul discuției.
Florin Daminescu: Tocmai pentru ca cei care formăm comunitatea să putem beneficia de acest lucru și să ne deschidem noi orizonturi, pentru că până la urmă, nu de puține ori, am avut dorința de a viziona, de a vizualiza pe Net fotografii, și am rămas uimit cum se poate transpune imaginația prin obiectvul aparatului, și dacă ești în momentul potrivit și știi ce să faci, e ceva deosebit, ca să vorbim doar de fotografie. Spuneam că e nevoie de sprijinul comunității și asta poate veni, în ultimă instanță, prin sprijinul oficial, să spunem, că nu o să stea nimeni cu “dă-mi un leu pentru expoziții”.
Matei Bejenaru: Da, e adevărat, și ca orice instituție artistică, noi avem experiență, am organizat aproape cincisprezece ani Bienala de Artă Contemporană Periferică la Iași, a fost o bienală internațională de artă din 1997 pînă în 2010, deci, avem ceva ani în organizarea de evenimente artistice. Sigur, pe arte vizuale nu avem, încă, un context institutional foarte dezvoltat, de asta punem umărul și construim instituții noi și sperăm foarte mult ca ele să crească, și o instituție trebuie să fie susținută. Aceasta se traduce prin politici de finanțare a sectorului cultural independent, atât la nivelul autorităților locale cât și la nivelul autorităților centrale. Și, chiar vreau să spun că Ministerul Culturii are un document oficial, poate fi consultat și pe site-ul lui, în care spune că aportul sectorului cultural independent este unul foarte important pentru peisajul cultural din țara noastră.
Florin Daminescu: Cu siguranță, în ultimă instanță, nu am inventat noi roata. Oricum, în afară, tocmai inițiativa privată a scos în evidență și aspectul ăsta, viața culturală a cetăților respective. Cine face parte din echipă?
Matei Bejenaru: Suntem, în general, artiști, critici de artă, mulți dintre noi suntem și profesori la Universitatea de Arte, este vorba de Cătălin Gheorghe, Cristian Nae, Lavinia German, Cătălin Soreanu, Cristina Morariu. Suntem un grup de oameni care am pus energiile în comun și de mai bine de un an de zile lucrăm la acest eveniment care se va întâmpl vinery, la ora 19,00, la sediul nostrum care este în cadrul Vilei Sonet, Casa Codreanu, pe strada Rece, peste drum de Bolta Rece, care e un punct de reper.
Florin Daminescu: Intrarea este liberă?
Matei Bejenaru: Absolut. Așteptăm pe toată lumea, sperăm să putem să facem un eveniment chiar și în spațiul public, este un squar acolo, dacă vremea ține cu noi, vom face o proiecție…
Florin Daminescu: Va ține, după informațiile meteorologilor, va ține.
Matei Bejenaru: Perfect, nu am apucat, încă, să mă uit, deci, este excelent. Atunci, seara, vom putea să vedem și un film experimental realizat de un artist din București, Claudiu Cobilanschi, făcut pe peliculă 8 mm, în fine, lucruri foarte interesante pentru cei care sunt curioși despre mediul acesta. Pentru că, fotografia contemporană are același statut ca și picture: se găsește în muzee, fotografiile sunt tot mai mari, sunt ca niște tablouri, sunt ca niște compoziții plastice, care au idei și concept în spatele lor și trebuie să le citim cu aceeași grilă ca și aceea a unui tablou, a unei picturi.
Florin Daminescu: Odată cu avansarea tehnologiei, pînă la urmă, practice, privind la un apparat de fotografiat sau de filmat din ziua de azi, o camera video, e fabric acolo și nu oricine poate să… , e clar că deja e o știință în asta. Știu, marea majoritate ne uităm să vedem dacă are butonul ală de “auto”, dar aparatul poate face mult mai multe în măsura în care îl cunosști și știi să îl exploatezi, să tragi de el. Dar, aș fi vrut să vă întreb, se mai fac fotografii pe film?
Matei Beenaru: Da, se fac, însă, vreau aici, sunt foarte multe lucruri de spus, nu cred că este timp în acest interviu pe care-l avem acu. Sigur, există niște oameni, o nișă aș spune, de oameni pasionați, care încă lucrează pe film din diferite motive. Există destul de mulți artiști. Artiștii, în continuare, văd niște calități în imaginea de film pe care ei vor ssă le folosească în ceea ce produc. Eu însumi sunt un om care lucrez pe film, lucrez cu film alb-negru, lucrez cu film color, developez totul manual, consider că imaginea are niște calități organice și este foarte asemănătoare în felul în care vedem noi cu ochii. Dar, să nu fiu grești înțeles, tehnologia avansează și întotdeauna, tehnologia a produs noi platforme de producție ale imaginii și asta se întâmplă de aproape două sute de ani de când s-a inventat fotografia. Deci, nu este nicio problemă, poți să faci artă și cu telefonul mobil la fel cum poți să faci artă cu cel mai sofisticat aparat, dacă ai ceva de spus și trebuie să găsești o estetică și o stilistică specifică fiecărui mod de lucru. Deci, poate să fie ceva foarte complicat tehnic, sau poate să fie ceva foarte simplu tehnic. Fiecare dispozitiv de realizare de imagini are, dacă vreț, și o anumită estetică specifică pe care trebuie să o cunoști și să o folosești.
Florin Daminescu: Aș greși dacă aș face o asociere între filmul fotografic și vinilul…
Matei Bejenaru: Nu greșiți nimic, este semnalul analogic, este informația analogică. Eu întâmplător sunt un meloman și un audiofil, sunt un colecționar de viniluri, și iarăși, basul pe care îl aud pe vinil nu este basul pe care îl aud într-un compresor audio compresat. Și sper să pot să îmi cumpăr și un picup de cea mai bună calitate și un sistem audio, și să am și o cameră cu un anumit tip de perești, și să pot să aud muzica aia organică, analogic, așa cum a fost făcută acum câteva decenii, și cred că există această similitudine și nu numai în film, și în pelicula cinematografică. Sigur, nu trebuie să fim niște oameni ancorați doar în trecut, dar nici să ștergem cu buretele o anumită experiență pecare cei care avem o vârstă de peste patruzeci de ani am avut- în copilărie, adolescență, prima tinerețe, aceea de a asculta muzica pe viniluri, pentru că una este să asculți muzica pe un vinil, îl ții în mână, este o prezență materială, coperta, de obicei, trebuie să aibă și o calitate grafică, și alta este să fim undeva într-un tramvai, într-un avion și să auzim undeva cum curge un mp3, în niște boxe foarte mici în care pașii nici nu se mai aud cum trebuie.
Florin Daminescu: În apărarea afirmațiilor dumneavoastră, bine, recunosc, fac parte dintre cei care cumpără viniluri, și eu sunt pasionat de acest lucru.
Matei Bejenaru: Au apărut și la Iași, am văzut.
Florin Daminescu: E costisitoare pasiunea asta, soția nu e întotdeauna de acord cu sumele pe care le dau pentru un disc, dar mă încăpățânez să cred că avem dreptul și la o parte de vis, așa, în viața noastră gri, de multe ori monotonă, și ca să ne înțeleagă toată lumea, e diferența, dacă vreți, de la o roșe din supermarket și o roșie luată din grădină de la bunicul, la gust mă refer și nu la imagine. Da, deci cam asta zic eu că e diferența dintre un suport digital și unul clasic, analog. Ca să înțeleagă toată lumea, eu așa văd…
Matei Bejenaru: Da, sigur, sigur. Singurul lucru este să putem să gustăm din ambele roșii ca să putem să facem comparația.
Florin Daminescu: Cu siguranță. Revenind la evenimentul din acest week-end, de vineri seara.
Matei Bejenaru: Vineri, ora 19,00, la sediul nostru din Casa Codreanu, Vila Sonet.
Florin Daminescu: Ne puteți deconspira câteva nume care expun?
Matei Bejenaru: Da, este vorba despre expoziția al cărei organizator- curator sunt eu, ea se numește “Artistul este în cadru” și expun doi artiști, artistul Dumitru Oborog din Iași și artistul Claudiu Cobilanschi din București. Sunt doi artiști, să zicem, în plină afirmare, care au experiență expozițională și un interes constant pentru mediul fotografiei și vor expune niște proiecte în care ei, de fapt, se fotografiază pe ei înșiși în anumite contexte, și sigur, sunt anumite semnificații. Pentru cei care vor să afle mai multe lucruri, îi așteptăm acolo, vor fi și mai mulye materiale informative despre proiectele astea. Deci, cine vine și poate nu a fost, încă, familiarizat cu fotografia aceasta contemporană care operează și cu idei și concepte, vor fi materiale informative suficiente pentru ca să poată să înțeleagă în detaliu despre ce este vorba în acele proiecte fotografice.
Florin Daminescu: Contrar regulilor interviului care se termină cu informații strict legate de ora, locul și momentul, o să vă întreb, cei care simt așa că ar vrea să știe mai multe despre fotografie, despre imagine, aveți cursuri, cum pot ajunge la cursurile dumneavoastră? Și așa suntem la început de an.
Matei Bejenaru: Vă invit să fiți un student la Facultatea de Arte Vizuale și Design, la Universitatea de Arte “G, Enescu”…
Florin Daminescu: Deci avem așa ceva în Iași.
Matei Bejenaru: Sigur ca da, există Secția de Foto-Video care e de mai bine de opt ani de zile, dați un examen și sunteți binevenit la cursurile de licență sau la cursurile de master. Odată. După asta, sunt niște asociații de artiști fotografi în Iași care organizează și cursuri. La fel și Centrul de Fotografie Contemporană își propune să dezvolte în viitor niște programe educaționale pe diferite grupuri de vârstă și pe diferite tipuri de interese în fotografie. Deci, dacă lucrurile vor merge așa cum ne propunem, în câteva luni de zile, probabil în primăvara anului 2016, vom lansa niște cursuri formative în fotogravie, inclusiv în fotografia pe film.
Florin Daminescu: Foarte interesant cee ace ne-ați spus. Revenind la actualitate, vom termina cu o nouă invitație adresată celor care sunt iubitori de artă în ultimă instanță, și de imagine, de fotografie, să fie prezenți vineri seara la această provocare pe care o adresați pînă la urmă publicului ieșean.
Matei Bejenaru: Vă așteptăm cu drag și încă o dată vă mulțumesc pentru invitație.
Florin Daminescu: Și noi că ați acceptat invitația noastră.
Varianta audio o puteți asculta mai jos: