Deputatul PNL Dumitru Oprea consideră că România riscă să încalce pactul de stabilitate bugetară, depășind ținta de deficit bugetar, în 2017 și 2018. Într-o întrebare adresată Ministrului Finanțelor Publice, luni, 27 februarie 2017, parlamentarul ieșean arată că în momentul de față asistăm la un mod de guvernare pe datorie. Actualul guvern, prin măsurile populiste pe care le aplică, a demonstrat că nu are capacitatea de a genera veniturile necesare acoperirii acestor costurile amanetând bugetul generațiilor viitoare. În același timp, deputatul PNL a ținut să le (re)amintească celor din coaliția PSD- ALDE promisiunea făcută prin programul de guvernare: implementarea lui va asigura încadrarea într-un deficit bugetar mai mic de 3% și o datoria publică mai mică de 60% din PIB. În acest context, Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Finanțelor Publice să precizeze strategia și politicile prin care executivul va respecta pactul de stabilitate bugetară, astfel încât Comisia Europeană să nu declanșeze procedurile specifice împotriva României.
CAMERA DEPUTAŢILOR
GRUPUL PARLAMENTAR al PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL
ÎNTREBARE
Adresată domnului ministru: Viorel ȘTEFAN, Ministerul Finanțelor Publice
Din partea domnului deputat: Dumitru OPREA
Circumscripţia electorală: Nr. 24, Iaşi
Şedinţa din data de: 27.02.2017
Obiectul şi motivarea întrebării: Efectele măsurilor populiste asupra bugetului
Domnule Ministru,
După ce România a înregistrat, anul trecut, cea mai importantă creștere economică la nivelul UE, în 2017 și 2018, va depăși, conform estimărilor europene, ținta de deficit bugetar. Comisia Europeană indică un deficit de 3,6 % din PIB în anul 2017, respectiv 3,9 în 2018, dacă politicile economice PSD vor fi menținute.
În acest context, vă rugăm să răspundeți următoarelor întrebări:
• Ce măsuri veți adopta pentru a asigura încadrarea în pactul de stabilitate bugetară?
• Cum explicați guvernarea pe datorie, prin măsurile populiste, care nu au acoperire în capacitatea executivului de generare a veniturilor, amanetând bugetul generațiilor viitoare? Mă simt dator să vă (re)amintesc o promisiune făcută prin programul de guvernare: implementarea lui se va face respectând criteriile Tratatului de la Maastricht, și anume un deficit bugetar mai mic de 3% și o datorie publică mai mică de 60% din PIB.
Vă mulţumesc!
Solicit răspuns scris.
Deputat PNL
Prof. univ. dr. Dr. h.c. Dumitru OPREA