Din festival în festival – Teatrul Luceafărul Iași
Publicat de Iuliana Bubuianu, 21 octombrie 2015, 10:29
După ce a încheiat cu foarte bine cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr Iași (4-9 octombrie, prolog 25 septembrie, showcase 3 octombrie; focus „tînărul artist român”), trupa de la Teatrul Luceafărul Iași a luat calea altor evenimente internaționale.
Astfel, pe 13 octombrie, la Varșovia, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret „Janusz Korczak”, artiștii ieșenii au susținut două reprezentații cu KAJTUS, VRĂJITORUL (regia: Konrad Dworakowski, scenografia Marika Wojciechowska, muzica Piotr Klimek, designul video Michal Zielony, coregrafia Jacek Owczarek, cu George Cocoș, Beatrice Volbea, Liliana Mavriș Vîrlan, Ionela Arvinte, Aurelian Diaconu, Ioana Iordache, Ionuț Gînju, Carmen Mihalache, Dumitru Georgescu, Cristina Anca Ciubotaru (video), Alexandru Arvinte (voce), Ioan Trif (portret).
Spectacol modern, care îmbină cuvîntul rostit cu muzica, coregrafia, proiecția video, este o coproducție a Teatrului Luceafărul Iași cu Institutul Cărții Cracovia și Institutul Polonez București, prima coproducție teatrală internațională din istoria recentă a Iașului cultural.
Festivalul varșovian urmărește prioritar spectacole care promovează noi mijloace de expresie teatrală, iar Kajtus, vrăjitorul a fost foarte bine primit atît de publicul numeros, cît și de invitații și specialiștii participanți.
În programul acestei a XIX-a ediții s-au aflat companii din Polonia (Varșovia, Lodz, Cracovia, Lublin, Poznan), care au făcut parte din concurs, și companii invitate din Spania, Slovacia, Israel, Rusia, Italia și România (Teatrul Luceafărul Iași), a căror prezență în festival a constituit un gest de recunoaștere valorică.
Reveniți din Polonia, actorii de la Luceafărul se vor îndrepta către Festivalul de Teatru Pledez pentru Tine(ri) din Piatra Neamț, unde vor juca în închiderea manifestării, joi, 22 octombrie, cea mai nouă și mai spectaculoasă producție a lor, PISICA VERDE de Elise Wilk.
Spectacol pentru adolescenți și tineri, creația semnată de Bobi Pricop (regia), care a fost regizor asociat al FITPTI 2015 și Irina Moscu (scenografia), Pisica verde utilizează în premieră în România sistemul „silent disco”.
Despre acest spectacol, criticul de teatru Cristina Modreanu apreciază (revista Scena.ro) că „alegerea regizorului Bobi Pricop de a spune povestea acestor adolescenți aproape banali, a căror banalitate e spulberată însă în mod tragic, în format de «silent disco» vine organic, și pare cea mai firească – nu doar pentru publicul țintă al teatrului care a produs spectacolul, (Teatrul Luceafărul din Iași merită felicitat pentru alegerea repertorială), dar și pentru lumea adolescenților din poveste.
Cu toții se află, într-un fel sau altul, în căutarea unei «pisici verzi», o dorință «altfel» – fie o carieră impusă de părinți, fie o relație mai armonioasă cu o familie care îi lasă pe locul doi, fie prima iubire, fie o evadare dintr-o realitate care îi constrânge să crească prea devreme.”
Spectorii primesc la intrarea în spațiul clubului Periferia, reconstruit scenografic în scenă, o pereche de căști audio prin care receptează spectacolul.
Nu se mai stă pe scaune, ca în teatrul clasic, ci se participă, se dansează, actori și spectatori se află împreună în povestea dramatică a lui Dani – Dragoș Maftei, Bianca – Ioana Corban, Boogie – Alex Iurașcu, Robert – George Cocoș, Roxana – Carmen Mihalache, Flori – Camelia Dilbea.
Spectacolul li se adresează spectatorilor cu vîrsta peste 14 ani.
Oltița Cîntec,
Director artistic