Dumitru Oprea: Cu pragmatism și încredere despre oamenii Diasporei românești
Publicat de nicolaetomescu, 13 august 2018, 20:45
Când a fost anunțat mitingul Diasporei, s-a pus accentul, în mod greșit, pe numărul participanților. În fapt, forța pe care o au românii plecați în afara granițelor țării s-a văzut în toate aceste zile, iar mesajul transmis de ei este unul cu o valoare înmiită.
Mai relevantă chiar și decât protestul în sine, o formă democratică și legitimă de manifestare, este reacția liderilor coaliției PSD-ALDE față de românii din afară. Diaspora le dă frisoane guvernanților, deoarece le amintește de victoria zdrobitoare a președintelui Klaus Iohannis în alegerile din 2014. Dacă toți acești români ar avea posibilitatea să voteze la fiecare scrutin, cei din PSD știu foarte bine că din cel mai mare partid al României ar deveni unul cu un scor relativ bun, dar insuficient pentru a mai conduce țara.
S-au spus multe lucruri despre curajul românilor care au plecat de nevoie din România, despre succesul extraordinar al celor care își doreau o carieră înfloritoare, dar dintre ei sunt mulți care vor să se întoarcă. De aceea, dincolo de lozinci, orice viitoare guvernare (cea a PSD-ALDE are zilele numărate) trebuie să dea o șansă tuturor românilor care vor să revină în țară. Politica pașilor mărunți făcută până acum trebuie înlocuită cu o strategie puternică de repatriere, cu facilități și un traseu clar de urmat de către cei care doresc revenirea în România.
Dorul de țară este un sentiment foarte puternic, însă Diaspora, pentru a se întoarce în număr tot mai mare, are nevoie de argumente solide, pragmatice, nu de vorbe frumoase și strategii guvernamentale găunoase privind serbările cu mici la sediile reprezentanțelor noastre diplomatice.
În mod paradoxal, în ciuda acțiunilor coaliției PSD-ALDE, anul 2018, al aniversării centenarului României moderne, poate rămâne ca unul al (re)unificării noastre ca națiune. Este (re)unificarea celor din țară și Diaspora. Este momentul când, cu siguranță vom reuși să trecem peste ideile preconcepute, peste sintagma „noi și ei“, peste sindromul „mâncatului salamului cu soia în România“, indiferent de barierele ridicate de actuala guvernare.