Dumitru Oprea: „Guvernarea PSD-ALDE pregăteşte furtuna perfectă în economie“
Publicat de nicolaetomescu, 24 iulie 2017, 16:54
Într-o declaraţie de presă, deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă că guvernarea PSD-ALDE aruncă România într-o furtună perfectă în economie, pe fondul riscului uriaş ca ţara noastră să nu se poată încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% – dacă nu vor fi aplicate noi taxe împovărătoare pentru cei mai disciplinaţi contribuabili sau dacă nu vor fi tăiate investiţiile, ambele variante catastrofice. Totodată, furtuna este prevestită şi de răul deja făcut prin anunţurile contradictorii privind nivelul fiscalităţii în 2018 şi al valorii salariului minim, fapt ce va conduce la o contracţie a investiţiilor străine şi autohtone în 2018.
„Oficiul European de Statistică a confirmat ieri în mod oficial că România are puţine şanse să atingă ţinta de cel mult 3% a deficitului bugetar pentru anul 2017 în lipsa unor măsuri concrete în lunile rămase la dispoziţie. Guvernarea PSD-ALDE a produs al doilea cel mai adânc deficit bugetar din UE pentru primul trimestru al anului, fapt confirmat de către Eurostat. De altfel, neîncadrarea în ţinta de deficit este şi cea mai des invocată îngrijorare a Comisiei Europene.
În aceste condiţii, «ţopăiala fiscal-bugetară», după expresia preşedintelui Iohannis, are o raţiune foarte clară. Nu numai că promisiunile electorale programate pentru lunile şi anii următori nu mai pot fi acoperite, dar nici aşa-zisele promisiuni onorate nu pot fi acoperite în acest an decât prin două metode posibile: fie prin tăieri bugetare drastice, fie prin creşterea dramatică a taxelor şi impozitelor aplicabilă celor mai disciplinaţi contribuabili la bugetul de stat – clasa mijlocie şi mediul antreprenorial.
Recenta înlocuire a şefului ANAF este doar un simptom al crizei, în nici un caz prim-ministrul Tudose nu ar putea considera că a intervenit asupra cauzei. Cel mai probabil, acţiunile de forţă, pompieristice, fie în derulare deja, fie pregătite de noua-veche conducere ANAF, asupra mediului privat îşi au izvorul în disperarea de a încasa la buget cele circa 31 de miliarde de lei în plus faţă de 2016. Estimările specialiştilor arată că ANAF ar putea atrage, suplimentar, în acest an, cel mult 16-17 miliarde de lei, adică jumătate faţă de ţinta trasată artificial de primul program de guvernare, cel prezentat drept Sfânt, căci al doilea este prezentat, mai degrabă, ca operă laică.
România se află sub guvernarea PSD-ALDE în situaţia unică de a avea, pe hârtie, o creştere economică de peste 5% (care se vede doar în consum), dar încasările la buget sunt aproape egale cu cele din anul precedent. În astfel de condiţii, 2018 rămâne o necunoscută totală din punctul de vedere al fiscalităţii aplicate mediului de afaceri şi al valorii salariului minim. Pe fondul acestor ţopăieli de declaraţii contradictorii, investitorii străini sunt „donaţi“ ţărilor din jurul nostru, iar antreprenorii români pun în aşteptare investiţiile care ar fi creat de anul viitor locuri de muncă.“