Dumitru Oprea: „Sistemele informatice ale autorităților publice centrale nu sunt adaptate secolului în care trăim”
Publicat de nicolaetomescu, 23 februarie 2018, 14:46
Deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită Ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, să prezinte o analiză privind situaţia infrastructurii IT din sistemul public, în condiţiile în care, în dauna contribuabilului, instituţii precum ANAF, continuă să folosească pixul şi hârtia ca metodă uzuală de înregistrare a documentelor.
În ultimii ani, industria tehnologiilor informaționale și de comunicații a cunoscut o adevărată explozie în România şi tinde să deţină, în următorii ani, un procent important din PIB.
Pe de altă parte, în ciuda unor sume uriaşe cheltuite pentru modernizarea infrastructurii IT a instituţiilor publice (de la baze de date, softuri specializate şi până la site-uri web, care să vină în sprijinul cetăţeanului), în afara unor anchete privind licitaţii trucate şi cheltuirea defectuoasă a banilor, nu am avansat câtuşi de puţin în sensul modernizării statului român. ANAF continuă să folosească pixul şi hârtia ca metodă uzuală de înregistrare a documentelor, cetăţenii sunt invitaţi să depună în urne special amenajate „declaraţiile online“ ș.a.
În aceste condiţii, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită Ministrului Petru Bogdan Cojocaru să prezinte o analiză transparenţă a situaţiei exacte în care se află infrastructura IT din sistemul public.
Parlamentarul ieşean doreşte să ştie care sunt măsurile prin care instituţiile publice vor dispune de soluţii informatice performante, astfel încât interacţiunea contribuabilului direct cu funcţionarul să fie o excepție, iar orice document solicitat să poată fi transmis online.
Nu în ultimul rând, Dumitru Oprea este interesat şi de site-ul Ministerului Comunicaţiilor, www.comunicatii.gov.ro, care ar trebui să fie, teoretic, un etalon în materie de structură logică şi o interfață a unui portal al unei instituţii publice centrale. „Când va face acesta cinste coordonatorului «Societăţii Informaţionale»?” , încheie Dumitru Oprea seria de întrebări.