„Frumoasa mea”
Publicat de nicolaetomescu, 19 decembrie 2017, 20:46
„Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik, reprezintă una dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite melodii care definesc repertoriul lui Marcel Pavel… În anul 2000, majoritatea posturilor de radio din țară, deopotrivă cu top-urile alcătuite de presa scrisă, au considerat-o drept melodia anului…
„Frumoasa mea” a dat tonul marilor succese semnate: Ovidiu Komornyik[1]… Până a fi cântată de Marcel Pavel[2], a presupus chemarea acestuia din urmă pentru a-i fi dezvăluită; ezitarea s-a înfiripat, apoi a sporit, atunci când Ovidiu Komornyik i-ar fi spus că „Frumoasa mea” urmează să se transforme în „melodia vieții”, Marcel Pavel s-a amuzat, chiar i-a „reproșat” prietenului său că „este obraznic”… La două săptămâni după ce a fost promovată, „înnebunise” întreaga Românie; de fapt, se câștigase un pariu cu afecțiunea – melodia merge la suflet, stârnește sentimente… Vorba celui care a compus-o și, deseori, i-a plăcut să o interpreteze (pe scenă)…
În 1999, Ovidiu Komornyik debutase în calitate de compozitor și textier; a început colaborarea cu numeroși cântăreți români, inclusiv cu Marcel Pavel. Anul 2000 însemna participarea, în cuprinsul Festivalului Mamaia, la două secțuni: „Șlagăre”, cu melodia „Frumoasa mea” (solist Marcel Pavel) și „Creație” (cu melodia „Eu cred”, acolo unde a ales să fie solist). În calitate de compozitor, în același an/2000, Ovidiu Komornyik a câștigat două premii („Premiul de Popularitate” și Trofeul Festivalului „Cântecul(ui) de dragoste”), pentru aceeași melodie.
Înregistrată pe primul album al lui Marcel Pavel, intitulat chiar „Frumoasa mea” (2000), a obținut „Discul de platină”, fiind vândut în 250.000 de exemplare. Tot atunci a fost filmat și videoclipul piesei…
[1] Ovidiu Komornyik, cântăreț și compozitor, s-a născut la 29 ianuarie 1969, în municipiul Dej/ județul Cluj. Pasionat de muzică, din perioada în care era elev, la 14 ani și-a cumpărat prima ghitară. Din 1985, a reprezintă cu succes municipiul Deva (la toate manifestările de gen), câștigând locul I pe județ la două secțiuni („Folk” și „Muzică ușoară”). În 1988, a intrat în echipa „Teatrului de Revistă” din Deva, ca solist vocal. Tot ca reprezentant al municipiului Deva, în 1990, a participat la Festivalul Mamaia. În 1991, a primit Premiul Festivalului Internațional București la secțiunea „Interpretare”, urmat de Premiul al II-lea la secțiunea „Interpretare” – Festivalul Mamaia 1991. În 1992, a decis să se mute în București. În următorii ani (1992-1993), a fost solicitat și a participat la turnee în Italia, alături de Emilia Dițu și Marilena Dobre, dar și de vedete precum Antonello Venditti sau Michele Bavarro. În 1994, a efectuat primul turneu în Germania, urmat, în 1995, de un nou turneu în Italia. Anul 1996 i-a adus alte două premii: Premiul II la secțiunea „Creație” a Festivalului Mamaia, cu piesa „Tot mai mult” (compusă de Dan Teodorescu) și „Premiul presei” la același festival, secțiunea „Șlagăre” cu piesa „Spune-mi unde să te găsesc” (compusă de Dumitru Lupu). Datorită acestor succese, în 1997 a fost invitat să susțină un recital pe scena Festivalului Mamaia, acompaniat de Orchestra Teatrului „Fantasio” din Constanța. Primul album semnat Ovidiu Komornyik a fost lansat în 1998; „Te iubesc tot mai mult” conținea piese compuse de Dan Teodorescu, Dumitru Lupu, Dragoș Docan…
[2] Marcel Pavel s-a născut la 4 decembrie 1959, în localitatea Independența din județul Galați, într-o familie cu tradiții muzicale. Bunicul său, Ion Taraș, a fost un cunoscut și îndrăgit rapsod popular. Tatăl artistului a fost violonist, iar frații săi sunt, de asemenea, instrumentiști: Micky Pavel (saxofon, claviaturi, solo voce), Gigi Pavel (stabilit în Germania, saxofonist profesionist), Gina Pavel (pianist și solist vocal). Marcel Pavel și-a manifestat pasiunea pentru muzică încă de la vârsta de trei ani, când a început să bată la tobe. A urmat Școala de muzică din Câmpulung Muscel și Liceul de Muzică și Arte Plastice din Pitești. Până la momentul lansării melodiei „Frumoasa mea”, Marcel Pavel a cântat, din 1981, cu grupul rock „Riff”, apoi, din 1984, cu trupa „Graffiti” și, ulterior, cu „Blitz”. În 1985, a intrat în formația „Sistem”. De la 1 ianuarie 1990, a început colaborarea cu Marin Petrache Pechea din grupul „Cromatic”. Începând tot din anul 1981, a susținut turnee în Olanda, Germania, Italia, Belgia, Franța, Elveția, Austria, Polonia, Egipt, Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, Cipru, Estonia, Republica Moldova. Compozitor, cântăreț vocal (tenor) și poliinstrumentist (cântă la chitară bas, contrabas, violoncel, pian și percuție), a urmat studii de canto clasic, în particular, apoi studii academice la Conservatorul din București (2006-2010)…