IAŞI: „Constelația bibliotecilor” – PLANUL DE ACTIVITĂȚI
Publicat de Andreea Drilea, 12 iulie 2019, 10:35 / actualizat: 20 iulie 2019, 10:22
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași implementează în perioada iulie – octombrie 2019, proiectul „Constelația bibliotecilor”, care urmărește inovarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă, prin înființarea unor cluburi de astronomie în cinci biblioteci din județul Iași, și anume în comunele Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Belcești și Șipote.
În cadrul proiectului vor fi achiziționate cinci kit-uri de astronomie (telescoape și accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfășura cursuri de inițiere în domeniu pentru bibliotecarii implicați, vor avea loc ateliere de cunoaștere și manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiții optime a observațiilor astronomice și de obținere și prelucrare a astrofotografiilor lunare și planetare.
Conferința de lansare a proiectului va avea loc vineri, 12 iulie 2019, de la ora 12.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10, Galeriile comerciale).
Participă:
– Jan-Ovidiu Tercu, muzeograf, coordonator Compartiment Planetariu/ Observator Astronomic, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan
Angheluță” din Galați;
– Ciprian-Dumitru Vîntdevară, șef Serviciu Astronomie, Muzeul Județean „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui;
– Bogdan-Marian Tofănică, cercetător științific, membru Fundaţia Academică „Idei şi Fapte pentru anii 2000” Iași;
– Dorin Cozan, bibliotecar, Biblioteca Cotnari, jud. Iași, fondator Astroclub Pegas Cotnari.
– bibliotecarii de la bibliotecile beneficiare.
Proiectul „Constelația bibliotecilor” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în cadrul sesiunii de finanțare II/2019, aria tematică Educație prin Cultură.
Valoarea totală a proiectului este de 63.536,00 lei, din care 56.536,00 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea AFCN și 7000,00 lei este contribuţia proprie a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.
Perioada de implementare este iulie – octombrie 2019. Conferința de închidere și diseminare a rezultatelor proiectului va avea loc pe 1 noiembrie 2019, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”.
Proiectul „Constelația bibliotecilor” urmărește inovarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă, prin înființarea unor cluburi de astronomie în cinci biblioteci comunale din județul Iași, respectiv: Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Belcești și Șipote. Cele cinci biblioteci au fost selectate în baza evaluării activității acestora de către Comisia de coordonare și îndrumare metodică din cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.
În cadrul proiectului vor fi achiziționate cinci kit-uri de astronomie (telescoape și accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfășura cursuri de inițiere în domeniu pentru bibliotecarii implicați, vor avea loc ateliere de cunoaștere și manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiții optime a observațiilor astronomice și de obținere și prelucrare a astrofotografiilor lunare și planetare. Una dintre activitățile notabile ale proiectului este tabăra de astronomie, coordonată de aplicant și organizată în cele cinci biblioteci rurale amintite. De asemenea, vor fi distribuite materiale de promovare și informare a beneficiilor pe care le are astronomia în educația și dezvoltarea personalității populației școlare din mediul rural și nu numai.
Prin inițierea în astronomie și cu resurse relativ minime (un telescop, o hartă stelară sau un binoclu de astronomie), un bibliotecar poate aduna laolaltă o familie sau o mare parte a comunității, în contextul în care, în mediul rural, posibilitățile de petrecere a timpului liber este limitat, oferta culturală tinzând spre zero. Relevanța este dată de faptul că un astfel de serviciu de bibliotecă va funcționa, odată înființat și dotat cu cele necesare, cu resurse minime de la bugetul local, utilizând totodată una din resursele naturale ale zonelor rurale, neafectată de poluare luminoasă sau de alți factori (și poate cea mai dorită și căutată resursă de astronomi) și anume cerul înstelat.
La nivel național, un astfel de proiect poate deveni un exemplu de bune practici, succesul acestuia putând determina conturarea unui program național, implementat sau coordonat de Biblioteca Națională a României, prin care, în biblioteci rurale și nu numai, vor putea fi înființate și activa cluburi de astronomie.
La nivel european, proiectul „Constelația bibliotecilor” se înscrie în activitățile și prioritățile Uniunii Internaționale a Astronomilor (UAI), cu sediul la Paris, care a declarat anul 2019 anul Centenarului în astronomie ( http://www.iau-100.org ), proiectul nostru putând fi înscris la diverse evenimente și concursuri specifice acestei tematici, ca exemplu de aliniere a politicilor românești cu cele europene privind impactul astronomiei românești în cercetare, educație sau comunicare.
Grupuri-ţintă:
– Proiectul se adresează populației școlare din mediul rural din cele cinci comune amintite și totodată principalilor actori implicați în educația tinerilor: părinți, profesori, bibliotecari, autorități locale.
Beneficiari direcți:
– Biblioteca Publică Deleni, judeţul Iași (bibliotecar Maria Sava);
– Biblioteca Publică Belcești, judeţul Iași (bibliotecar Corneliu Popescu);
– Biblioteca Publică Șipote, județul Iași (bibliotecar Monica Baba);
– Biblioteca Publică Ceplenița, județul Iași (bibliotecar Georgiana Sandu);
– Biblioteca Publică Erbiceni, județul Iași (bibliotecar Cerasela Pascal).
Beneficiari indirecţi:
– Astroclubul „Pegas” Cotnari;
– Bibliotecarii din sistemul bibliotecilor publice din județul Iași (84 comunale, 3 orășenești, 2 municipale);
– Părinți, profesori, studenți, familii, astronomi amatori din județul Iași.
Cursurile de inițiere în astronomie și de manevrare a echipamentelor vor fi susținute de:
– Andrei Pocora, asistent universitar, Facultatea de navigație și Management naval, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța;
– Jan-Ovidiu Tercu, muzeograf, coordonator Compartiment Planetariu/ Observator Astronomic, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați;
– Ciprian-Dumitru Vîntdevară, șef Serviciu Astronomie, Muzeul Județean „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui;
– Bogdan-Marian Tofănică, cercetător științific, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, membru Fundaţia Academică „Idei şi Fapte pentru anii 2000” Iași;
– Mihai Vlăduț, astronom amator din București, membru colaborator AAVSO (American Association of Variable Star Observers).
Echipa de proiect:
Manager proiect: Mihaela Morariu, Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași);
Coordonator activități: Dorin Cozan, bibliotecar (Biblioteca Publică Cotnari, jud. Iași);
Responsabil financiar: Lili Stehan-Baciu, economist (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași).
PLANUL DE ACTIVITĂȚI
Activitatea 1: Deschiderea oficială a proiectului
Durata: o zi (12 iulie 2019, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași)
– Conferinţă de lansare, urmată de observaţii astronomice.
– Observațiile astronomice se vor realiza cu echipamente aflate în dotarea Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași și a Astroclubului „Pegas” Cotnari.
Activitatea 2: Cursuri de inițiere în astronomia de amatori
Durata: 5 zile (24 – 28 iulie 2019, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași)
– Cursurile se vor adresa în principal celor cinci bibliotecari care vor fi instruiți în vederea coordonării astroclubului din biblioteca în care activează. Fiecare bibliotecar va participa la cursuri însoțit de minim două persoane (elevi, profesori, pasionați de astronomie etc.). Cursurile vor fi susţinute de către coordonatorul proiectului și patru experți în astronomie.
– La sfârșitul fiecărui curs se vor organiza ateliere specifice, pentru observații astronomice, diurne sau nocturne.
N.B. La cursurile respective vor putea participa și alte persoane interesate să activeze în astrocluburile nou-înființate.
Activitatea 3: Tabăra de astronomie de la Cotnari (Dealul Cătălina) – Perseidele
Durata: 4 zile (10 – 13 august 2019)
În timpul zilei se vor organiza ateliere de orientare pe bolta cerească, de astrofotografie solară, activități recreative (șah, concursuri de astronomie, lectură, poezie), iar în timpul nopții se vor organiza observaţii astronomice și sesiuni de astrofotografie lunară și planetară. Se vor folosi echipamentele aflate deja în dotarea Astroclubului „Pegas” Cotnari, dar şi echipamentele ce vor fi achiziţionate prin proiect, destinate dotării noilor astrocluburi, precum: telescoape, planisfere, hărți stelare și programe de software tip planetariu.
Activitatea 4: Star-party în localitatea Deleni, judeţul Iaşi
Durata: o zi (24 august 2019)
– atelier de orientare pe bolta cerească și de astrofotografie.
– pe timpul nopții, observații astronomice, sesiune de astrofotografie, camping, foc de tabără, recital de chitară și poezie.
Concurs: Poezie cu temă: astronomia.
Activitatea 5: Star-party în localitatea Ceplenița, județul Iași
Durata: o zi (31 august 2019)
– atelier de orientare pe bolta cerească și de astrofotografie.
– pe timpul nopții, observații astronomice, sesiune de astrofotografie, camping, foc de tabără, recital poezie, concurs de astronomie pentru amatori.
Activitatea 6: Star-party în localitatea Belcești, județul Iași
Durata: o zi (7 septembrie 2019)
– atelier de orientare pe bolta cerească și de astrofotografie.
– pe timpul nopții, observații astronomice, sesiune de astrofotografie, camping, foc de tabără,
Concurs: Constelații românești pe bolta cerească.
Activitatea 7: Star-party în localitatea Șipote, județul Iași
Durata: o zi (14 septembrie 2019)
– pe timpul zilei: atelier de orientare pe bolta cerească și de astrofotografie, drumeții.
– pe timpul nopții, observații astronomice, sesiune de astrofotografie, camping, foc de tabără.
Concurs: Centenar 2019 – Uniunea Astronomică Internațională (IAU).
Activitatea 8: Star-party în localitatea Erbiceni, județul Iași
Durata: o zi (21 septembrie 2019)
– pe timpul zilei: atelier de orientare pe bolta cerească și de astrofotografie.
– pe timpul nopții, observații astronomice, sesiune de astrofotografie, camping, foc de tabără.
Concurs: identificarea constelațiilor de vară.
N.B: PROGRAMAREA STAR-PARTY-URILOR VA FI DIRECT DEPENDENTĂ DE CONDIȚIILE METEO
Activitatea 9: Constelația bibliotecilor, la început de drum!
Durata: o zi (1 noiembrie 2019, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași)
– Conferință publică (prezintă coordonatorul proiectului și cei patru experți astronomie).
– Diseminare a experienței acumulate în proiect (prezintă cei cinci bibliotecari din comunele partenere în proiect).
– Acordarea diplomelor de participare la proiect.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea)