Iași: Expoziții de fotografie contemporană ale unor artiști din Africa de Sud și România – o premieră în România
Publicat de isoreanu, 26 noiembrie 2016, 17:27 / actualizat: 26 noiembrie 2016, 19:12
Premieră la Iași în domeniul artei contemporane. Este vorba despre două expoziții de fotografie din Africa de Sud, proiect desfășurat de Universitatea din Johannesburg, împreună cu Asociația Culturală AltIași prin Borderline Art Space, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași și Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică din cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași.
Lucrările de fotografie africane sunt puse în dialog cu practici artistice locale, care utilizează mediul fotografic pentru a investiga procese de transformare socială ce au avut loc în cele două țări în ultimii 25 de ani. Subtitlul ambelor expoziții este Social Life in Contemporary Photography from South Africa and Romania, (Viața socială în fotografia contemporană din Africa de Sud și Romania), deci, a explicat George Pleșu, Președinte al Asociației Culturale AltIași/Director Borderline Art Space, artiștii își concentrează discursul asupra diverselor aspecte ale temei sociale.
Cele două expoziții, găzduite de Borderline Art Space (până pe 20 ianuarie 2017) și de Galeria Aparte (din cadrul Universității de Arte “George Enescu” Iași până pe 9 decembrie), sunt finanțate prin intermediul Fondului Național de Cercetare din Africa de Sud .
Invitația de a vizita aceste expoziții este lansată în interviul realizat de Ioana Soreanu:
Ioana Soreanu: Ne petrecem week-end-ul cu invitați speciali, astăzi, la Radio Iași. Doamna Judy Peter este profesor la Facultatea de Artă, Design și Arhitectură de la Universitatea din Johannesburg. Doamna Judy Peter este, alături de Cristian Nae – de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, curator al expozițiilor-eveniment. Alături de noi se află și George Pleșu, Președinte al Asociației Culturale AltIași/ Director Borderline Art Space, cel care ne înlesnește această discuție. Mulțumesc pentru prezență.
George Pleșu: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor.
Ioana Soreanu: George, te rog să ne oferi câteva detalii despre acest eveniment important, despre această premieră care are loc la Iași.
George Pleșu: Da, este, într-adevăr, un eveniment important pentru viața culturală a orașului deoarece, în premieră în România, poposesc două expoziții de fotografie contemporană din Africa de Sud. Aceste expoziții sunt organizate la Galeriile Aparte, respectiv, Borderline Art Space, și pun, mă rog, împreună artiști fotografi din Africa de Sud, dar și din România.
Ioana Soreanu: Vă rog, doamna Judy Peter, să ne vorbiți despre tema acestor expoziții.
Judy Peter: Temele expozițiilor sunt destul de largi pentru că vorbim de noi democrații și punctul comun a fost împlinirea a douăzeci și cinci de ani după căderea comunismului și douăzeci de ani după terminarea regimului de Aperthaid. Și, împreună cu profesorul Cristian Nae, ne-am uitat la o linie comparativă asupra desfășurării pe linia orizontului a acestor evenimente.
Ioana Soreanu: De ce credeți că este aceasta o temă de actualitate?
Judy Peter: Sunt coeziuni datorită istoriilor care sunt comparate prin aceste expoziții, și e vorba de două spații geografice diferite ale acestor democrații și despre încercarea de a descoperi cunoașterea care apare în jurul acestor dezvoltări.
Ioana Soreanu: Artști din spații geografice foarte diferite, folosind practici artistice diferite, transmit un mesaj comun. Vă rog să ne explicați, doamna Judy Peter, aceste practici artistici diferite. Despre ce este vorba, mai exact?
Judy Peter: Rolul artiștilor e important pentru că ei aduc privirea critică asupra societății și ei folosesc mediul, în cazul acesta un mediu al imaginii, pentru a-și aduce viziunea lor, perspectiva lor asupra constructurilor sociale. Toți artiștii implicați în aceste expoziții oferă niște chei de lectură asupra spațiilor geografice, spațiilor personale. Practic, și modul în care aceste practici au evoluat de-a lungul timpului, adică înainte și post-Aperthaid. La fel în România, sunt practici de la începutul anilor ’90 până la practici de la fotografii mult mai recente, aproape de anul în care trăim.
Ioana Soreanu: Cu alte cuvinte, o să vedem prin ochii acestor artiști, prin imagini, așa cum văd ei evoluția, așa cum spuneam, în două părți atât de diferite ale Globului, în Africa de Sud și în România.
George Pleșu: A unor democrații foarte tinere, cam despre asta este vorba: cum a evoluat societatea odată cu instalarea regimurilor democratice în cele două țări.
Ioana Soreanu: O ultimă întrebare, doamna Judy Peter. Cum v-a venit ideea acestei colaborări cu Iașul, acestui proiect?
Judy Peter: De fapt, a început în 2012. Împreună cu profesorul Cristian Nae, am fost selectată din o sută de istorici ai artei pentru a face parte dintr-un program finanțat de Fundația GETTY, în Los Angeles, și scopul acestui proiect a fost tocmai de a încuraja colaborări transnaționale. Ideea acestui proiect i-a venit profesorului Cristian Nae. El a fost foarte interesat de această perspectivă comparativă a istoriilor celor două țări. Și din 2012, am lucrat într-un spațiu virtual, rodul acestei colaborări s-a transformat într-o conferință, într-o expoziție în Johannesburg, în Africa de Sud. Proiectul se va încheia în 2018, acesta este al treilea an al proiectului. În ianuarie anul următor, vom merge împreună la Institutul Clark din Massachusetts pentru a scrie textul pentru acest proiect.
Ioana Soreanu: Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența la Radio Iași, doamna Judy Peter, profesor la Facultatea de Artă, Design și Arhitectură de la Universitatea din Johannesburg, Africa de Sud. Mulțumesc, George Pleșu, un prieten al Radio Iași de nădejde, George Pleșu – Președinte al Asociației Culturale AltIași…
George Pleșu: Și aici mă aflu în calitate de director al Borderline Art Space, care este una din cele două galerii care găzduiesc aceste expoziții-eveniment, îndrăznesc să le spun. Expoziția de la Borderline va putea fi vizitată până pe 20 ianuarie 2017, expoziția de la Galeria Aparte va sta până pe 9 decembrie.
Un interviu realizat de Ioana Soreanu, traducerea – George Pleșu (Radio Iași/FOTO Radio Iași)