In Memoriam Ilinca Tomoroveanu
Publicat de nicolaetomescu, 20 august 2021, 20:45
Absolventa[1] „Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică”-Bucureşti, nepoata[2] lui Octavian Goga, căsătorită cu actorul Traian Stănescu (care i-a fost și coleg)[3], debutase[4] în 1965, pe scena Teatrului „Naţional” din Bucureşti[5]; a avut roluri în teatru, film, televiziune.
În 2005, a devenit director artistic al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din capitala României, unde a urmărit, deopotrivă, cariera de actor[6].
Membră a „Uniunii Cineaștilor din România” din 1980, membră a „UNITER” din 1990, membră a Senatului „UNITER” din 1998, a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor”(2004) şi numită „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” (2012); recompensată, anterior, cu Medalia Comemorativă „Mihai Eminescu”/2000,
Cei care doreau să-și ia un ultim rămas bun au fost asteptați astăzi, 3 mai, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” (Biserica „Mavrogheni”); mâine, 4 mai, între orele 10:00-13:00, sicriul va fi depus în Foaierul „Sălii Studio” a Teatrului „Național”; Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată (ora 13:30) la Cimitirul „Bellu” din București..
[1] Promoţia 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar…
[2] Preşedinta de onoare a Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga”…
[3] Ilinca Tomoroveanu (născută în 21 august 1941) a trecut la cele veșnice din seara de 2 mai 2019… Cu decență, în liniște, soțul fiindu-i aproape…
[4] În cinematografie, a debutat mai devreme / filmul Darclee (figurație), apoi, în 1960 / filmul Mândrie (regia Marius Teodorescu)…
[5] Cu rolul „Cristina” din Moartea unui artist de Horia Lovinescu… De-a lungul carierei, a lucrat sub îndrumarea unor regizori precum Sică Alexandrescu, Marietta Sadova, Alexandru Finti, Horea Popescu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Sanda Manu, Andrei Șerban…
[6] În ultima vreme, nu mai apăruse pe scenă din cauza problemelor de sănătate… Până atunci, abordase piese din repertoriul național și universal, o mare varietate de personaje – de la Oana din Apus de soare, de B. Șt. Delavrancea, Crina din Patima roșie de Mihail Sorbul, Anca în Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, Celesta Finley în Dulcea pasăre a tinereții de Tennessee Williams, Clitemnestra din Trilogia antică, Ana Dmitrievna Karenina în Cadavrul viu de Lev N. Tolstoi, Irena Romescu din Jocul ielelor/toate acestea și multe altele numai pe scena Teatrului „Naţional” din Bucureşti; ultimul rol a fost Bătrâna din piesa Avalanșa lui Tuncer Cucenodlu, în regia lui Radu Afrim…