Însemnele Premiului „Nobel”, obținut de George Emil Palade în 1974, intră în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României
Publicat de nicolaetomescu, 8 mai 2018, 10:24
Muzeul Naţional de Istorie a României primește, în cadrul unei ceremonii, diploma şi medalia de acordare a premiului „Nobel” – cu care a fost distins George Emil Palade în 1974.
Însemnele Premiului „Nobel” intră în patrimoniul muzeului şi sunt expuse în Sala „Tezaurului Istoric”, în cuprinsul unui eveniment care se desfășoară astăzi, 8 mai, începând cu ora 11:00, în prezenţa profesorului Philip Palade – fiul doctorului George Emil Palade –, şi a managerului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Ceremonia, precedată de o conferinţă de presă în cadrul căreia sunt prezentate cele două obiecte, are loc într-o zi specială pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, 8 mai 2018 desemnând trecerea a 46 de ani de la inaugurare…
George Emil Palade, copilul genial născut în Iaşi, studentul briliant, medicul energic (precum un ventricul al unei inimi tinere), remarcat la distanţă de-un ocean şi-un continent, confirmat – la Stockholm –, a explicat balanţa organică subtilă a eliminării şi arderii deşeurilor microscopice, drept consecință – balanţa energiei vieţii…
Nucleul biologiei celulare construise, cu răbdare şi devotament, reputaţia celui mai bun „cercetător american în biologia celulară, născut-român”. Niciodată nu a renunţat la cetăţenie; vorbea îndulcit moldoveneşte, ca în dulcele târg (pe Strada „Sărăriei”)…
Multidisciplinar, perfecţionist, şarmant, s-a dispensat de tot ce era redundant, de tot ce era întâmplător, tot ce putea să distragă. A călătorit pe o şosea pustie, ca şi cum n-ar fi văzut în stânga şi în dreapta, cu ochii aţintiţi la idealul propus… În 1974, echipa formată din Albert Claude, Christian de Duve şi George Emil Palade a primit premiul „Nobel” pentru Fiziologie sau Medicină.
În 1975, Academia Română îl alege membru de onoare (încă din 1961, era membru al Academiei de Ştiinţe din S.U.A.)…
George Emil Palade s-a înveșnicit, la 7 octombrie 2008, în San Diego-California. Mai avea o lună şi ar fi împlinit patriarhala vârstă de 96 de ani. Incinerat (fără vreun impediment mediatic), cenuşa i-a fost împrăştiată, de copiii săi, în Masivul Bucegi; de pe Vârful cu Dor…