(INTERVIU) Ambasadorul Paul Brummell, despre BREXIT: „Marea Britanie rămâne un partener important și solid pentru România”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 27 iunie 2016, 19:29
Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru un proces de negociere privind ieșirea din Uniunea Europeană care să implice toate autoritățile regionale din Regatul Unit, în acord cu protejarea intereselor tuturor. Afirmația a fost făcută de Ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența Sa, Paul Brummell, într-un interviu acordat colegului nostru, Lucian Bălănuță. El a mai spus că angajamentul britanic pentru flancul estic al NATO rămâne ferm. Diplomatul britanic i-a asigurat pe românii care muncesc în Regatul Unit că nu vor avea de suferit în urma deciziei cetățenilor britanici.
Lucian Bălănuță: Domnule ambasador, care sunt paşii pe care Marea Britanie îi va urma în relaţia cu Uniunea Europeană după rezultatul acestui referendum?
Paul Brummell: Din punctul de vedere al guvernului britanic, ar fi fost mai bine pentru Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată. Joia trecută am avut un vot democratic, un vot cu peste 33 milioane de alegători şi cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Vineri, David Cameron, primul ministru al Marii Britanii, a spus clar că voinţa lor trebuie să fie respectată şi implementată. Deci, acum trebuie să ne pregătim pentru un proces de negociere privind ieşirea din Uniunea Europeană în care implice toate autorităţile regionale, astfel încât interesele tuturor părţilor din Regatul Unit să fie puse în discuţie şi protejate.
Lucian Bălănuță: La ce credeţi că nu ar renunţa Marea Britanie în noua negociere cu Uniunea Europeană?
Paul Brummell: A fost dintotdeauna clar că acesta o să fie un vot unic, a fost un vot democratic, dar cu o unică întrebare şi cetăţenii britanici au decis de a ieşi. Deci, voinţa lor trebuie să fie respectată.
Lucian Bălănuță: Cum evaluaţi angajamentul faţă de flancul estic al Uniunii Europene şi al NATO din punctul de vedere al securităţii după semnalul tras de Marea Britanie ?
Paul Brummell: Bineînţeles, Marea Britanie o să rămână un partener puternic, un partener solid al NATO, împreună cu România şi alţi parteneri ai noştri. Ne pregătim pentru summitu-ul NATO la Varşovia şi în ceea ce priveşte opiniile britanice vis-a-vis de flancul estic nu s-au schimbat după referendum deci o să rămânem un partener solid pentru România în această privinţă.
Lucian Bălănuță: În ce mod vor fi afectaţi cetăţenii români după votul din Marea Britanie?
Paul Brummell: Ştiu că este o întrebare importantă pentru mulţi. Primul ministru David Cameron a subliniat vineri că nu vor exista schimbări imediate nici pentru cetăţenii britanici care trăiesc în România şi nici pentru cetăţenii români care trăiesc în Marea Britanie, nici în modul în care aceştia pot călători sau în modul în care circulă produsele şi se vând serviciile noastre. Termenul e mai lung, bineînţeles o să fie un proces de negociere cu statele membre ale Uniunii Europene şi nu pot să prevăd rezultate de la negocieri, dar în termen scurt, cum am spus, nu vor exista schimbări imediate pentru românii care locuiesc sau studiază în Marea Britanie.
Lucian Bălănuță: Ce calcule ar trebui să-şi facă studenţii români din Marea Britanie, dar şi elevii din România care-şi doresc să studieze în Regatul Unit?
Paul Brummell: În primul rând o să spun că este o decizie bună pentru că avem universităţi foarte bune, 3 din 10 universităţi din top ale lumii sunt din Marea Britanie, cum am spus şi cum a spus primul ministru David Cameron, vineri, în termen scurt, nu vor exista schimbări imediate în ceea ce priveşte condiţiile pentru a studia, pentru studenţi români în Marea Britanie. O să înceapă o negociere şi nu pot să prevăd care o să fie rezultatele negocierii.
Lucian Bălănuță: Care ar fi câştigurile pe care le-ar putea avea Marea Britanie în afara Uniunii Europene?
Paul Brummell: Aş vrea să subliniez că Marea Britanie o să rămână o ţară deschisă, o să rămână o ţară cu un punct de vedere global, rămânem membru NATO, G 7, G 20, membru de Consiliu de Securitate al Naţiunii Unite, o să rămânem un partener important şi solid pentru România, avem foarte mule valori comune, foarte multe puncte de vedere comune, deci parteneriatele între Marea Britanie şi România o să rămână şi o să rămânem prieteni.
Un interviu realizat de Lucian Bălănuță