Ascultă Radio România Iași Live

(INTERVIU) Anca Sigartău, manager al Teatrului Bacovia din Bacău: „Orice instituţie de cultură din România anului 2015 ar trebuie să acceseze fonduri europene destinate culturii”

(INTERVIU) Anca Sigartău, manager al Teatrului Bacovia din Bacău: „Orice instituţie de cultură din România anului 2015 ar trebuie să acceseze fonduri europene destinate culturii”

Publicat de Lucian Bălănuţă, 22 aprilie 2015, 17:50 / actualizat: 22 aprilie 2015, 19:32


Actrița Anca Sigartău a preluat, oficial, din această săptămână șefia Teatrului Municipal Bacovia din Bacău. Membrii juriului au apreciat la Anca Sigartău „deschiderea repertoriului teatrului către elevi și studenți, atragerea de fonduri europene pentru realizarea principalelor proiecte, cât și implicarea teatrului din Bacău cu instituții similare din București”. Artista a acordat un interviu colegei noastre, Andreea Daraban.

Andreea Daraban: Îi spunem bun venit Ancăi Sigartău pe frecvențele Radio Iași. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră.

Anca Sigartău: Şi eu vă mulţumesc.

Andreea Daraban: Care sunt planurile managerului Anca Sigartău?

Anca Sigartău: Pe scurt, o politică repertorială coerentă, corectă, spectacole de valoare ce vor putea fi incluse în circuitul teatral naţional şi internaţional. Actori fericiţi… vor putea să se bucure şi să joace cât mai multe spectacole. Nu în ultimul rând, din toate aceste va rezulta vizibilitatea Teatrului Municipal “Bacovia”.

Andreea Daraban: Ce-i lipsește în acest moment Teatrului Bacovia din Bacău?

Anca Sigartău: Toate cele de mai sus. Vizibilitatea. Vizibilitatea la nivel naţional. Ne dorim să nu ratăm festivalurile de teatru importante şi acesta se va putea realiza numai prin spectacole de valoare.

Andreea Daraban: Vă propuneţi în mod special un proiect care să aducă în prim plan teatrul municipal Bacovia?

Anca Sigartău: Da. Programul care este foarte important şi este vârful proiectului meu de management, este teatrul de repertoriu şcolar. Teatrul de repertoriu şcolar înseamnă dramatizarea titlurilor importante care sunt incluse în programa de literatură de la BAC. (n.r. bacalaureat)

Andreea Daraban: Practic, prin acest proiect vă propuneţi să atrageţi şi tinerii către teatru.

Anca Sigartău: Da. Să atragem tinerii în sala de teatru şi să le dezvoltăm un simţ critic, până la urmă, o opinie, în viitor. Să fie cetăţeni şi adulţi cu opinie.

Andreea Daraban: Pentru a vă pune în aplicare planurile este nevoie și de bani… E suficient bugetul de care dispuneți? Cum vă veți descurca din punct de vedere financiar?

Anca Sigartău: La ora aceasta este o situaţie foarte grea a teatrului, dar situaţia nu este numai în Bacău, este probabil la foarte multe teatre. Cu siguranţă este o situaţie cu care zona Moldovei se confruntă, dar slavă Domnului există specialişti.  Un asemenea specialist care poate să aducă fonduri şi să acceseze bani europeni. Până la urmă asta ar trebui să facă orice instituţie de cultură din România anului 2015: să accesăm aceste fonduri europene destinate culturii.

Andreea Daraban: Vorbeam mai înainte şi despre actori fericiţi.

Anca Sigartău: Se vede la avizier…atunci când actorul este distribuit,  se vede apoi prin colaborările pe care le are: cu regizori foarte buni, cu actori. Asta înseamnă că vom încerca să facem aceste parteneriate cu teatre sau cu personalităţi care să vină să monteze la Bacău.

Andreea Daraban: E vorba şi de partea financiară care mai mulţumeşte uneori…

Anca Sigartău: Acolo încercăm. Nu am eu… nu la mine în buzunar sunt banii. Sigur că trebuie să sensibilizăm autoritatea locală în acest sens.  Eu sunt convinsă că atunci când se vor vedea rezultatele… Asta e singura noastră şansă să sensibilizăm autorităţile: prin spectacolele de valoare,  prin activitate.

Andreea Daraban: Vorbeaţi despre personalităţi marcante ale teatrului, ale regiei teatrale care vor ajunge pe scena băcăuană.  Intenționați să aduceți nume celebre, la cine v-aţi gândit pentru început?

Anca Sigartău: În primul rând la Yuri Kordonski, care în proporţie de 80% a acceptat  să vină ca preşedinte artistic al teatrului din Bacău. E un pic devreme să vorbesc despre asta, dar vă spun că absoluţi toţi regizorii sunt verificaţi cu spectacole foarte bune. Mi-aş dori să vină Cristi Juncu, Şerban Puiu, un cunoscut regizor de comedie românească, foarte bun. Ne propunem o stagiune de musical, deci vor trebui invitaţi specialişti. Pentru mine Andreea Gavriliu este un nume tânăr, dar prolific şi de foarte bună calitate.

Andreea Daraban: Un eveniment devenit tradiție pentru teatrul din Bacău este Gala Star, care în acest an începe la 25 aprilie. Ce conține repertoriul acestei manifestări de amploare?

Anca Sigartău: Avem spectacolele invitate, recitalurile extraordinare şi mă bucur ca în acest an avem şi două recitaluri extraordinare ale actriţelor din teatru. Avem invitați ca invitaţi Marcel Iureş, Radu Gheorghe, Marius Manole cu 3 recitaluri. Apoi avem secţiunea CONCURS, sunt tineri pe care eu îi cunosc: Dana Marineci, Matei Chiuariu  care este chiar un actor premiat, destul de mult, în ultima vreme şi vine la Bacău cu un recital. Să nu uităm că juriul de preselecţie al acestui festival a fost condus de Emil Boroghină. Acest nume garantează prezenţa în festival a unor recitaluri de valoare.

Andreea Daraban: Radio Iaşi va transmite în fiecare zi de la Gala Star. Vom ţine la curent ascultătorii noştri din toată Moldova, inclusiv din Bacău, despre aceste manifestări. Anul acesta practic preluați din mers Gala Star… aveți alte planuri pentru acest eveniment?

Anca Sigartău: Am preluat din mers, dar trebuie să spun, implicarea mea în acest eveniment este zero. Gala Star începe vineri, eu practic semnez contractul de management, joi. Meritele trebuie atribuite lui Doru Mareş care a coordonat acest eveniment.

Andreea Daraban: Ce alte planuri aveţi pentru acest eveniment? Vă propuneţi să schimbaţi ceva în ceea ce înseamnă Gala Star?

Anca Sigartău: Nu am venit să distrug. Vreau să construiesc pe ce am. Îmi doresc să dezvolt acest festival. Acest festival are potenţial, dar trebuie să aibă cu adevărat acea deschidere internaţională. A avut-o, iată, avem anul acesta şi un spectacol a unei laureate a Galei Star din Japonia, dar îmi doresc să dezvoltăm acest festival.

Andreea Daraban: Actriţa Anca Sigartău, după ce devine manager al Teatrului Municipal Bacovia, se va ocupa doar de management?

Anca Sigartău: În măsura în care timpul va permite mă voi urca pe scenă, dar prioritatea numărul unu a Ancăi Sigartău se numeşte managementul acestui teatru.

Andreea Daraban: Veţi renunţa la colaborările cu teatrele din Bucureşti?

Anca Sigartău: Iarăşi este acelaşi răspuns. În măsura în care timpul îmi va permite, le voi onora, dar vor fi cu siguranţă condiţionate de Bacău.

Andreea Daraban: Vă veţi muta la Bacău să înţeleg…

Anca Sigartău: Da. Eu în capul meu m-am şi mutat la Bacău (râde)…Copii mei sunt mari, au crescut, nici nu mai stăteau cu mine, iar unul a plecat chiar ieri (marţi) în Olanda. Pentru mine la ora aceasta,  copilul meu este Teatrul Municipal Bacovia.

Andreea Daraban: Vă urez mult succes în tot ceea ce faceţi şi aşteptăm cu mare drag rezultate şi cât mai multă vizibilitate.

Anca Sigartău: Eu mă gândesc aşa că dacă am reuşit să fac 3 copii mari singură, cu atât mai mult voi face un copil mare cu o echipă foarte bună.

Andreea Daraban: Nu am nici un dubiu.  Cea mai grea meserie este cea de „mamă”.

Anca Sigartău: M-aţi încurajat.(râde) Vă mulţumesc.

Varianta audio a interviului:

Un interviu realizat de Andreea Daraban

Tehnoredactare Andreea Drîlea


CASETĂ

Anca Sigartău s-a născut în București, în familia unor profesori: tatăl, originar din Ardeal, era profesor de istorie, iar mama, moldoveancă, era profesoară de fizică.

 A urmat Școala de Muzică și Liceul „George Enescu” din București, iar la 14 ani făcea parte din corul „Voces Primavera”.

 În 1985 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu și a profesoarei Adriana Popovici.

 Face parte din trupa Teatrului Bulandra din anul 1991, imediat după absolvirea facultății, fiind apreciată în piese cum sunt „Vreau să fiu actriță”, „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă” sau „Trei surori”..

 În 2007-2008 a fost prezentatoarea emisiunii Excentricii la TVR Cultural. Colaborează, de asemenea, și cu Teatrul Metropolis, jucând de-a lungul timpului în mai multe roluri, dintre care două au fost difuzate și la TV în martie 2013. De câțiva ani se ocupă de regizarea dublajelor în limba română pentru desenele animate realizate de Disney și interpretează vocile unor personaje în aceste desene animate.

 Anca Sigartău a primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Tinerilor Actori – Costinești, în 1989, precum și premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru rolul Puck în „Visul unei nopți de vară”, în 1992.

(FOTO captură Youtube)

Etichete:
(AUDIO/FOTO) A cincea seară de protest la Iași
Prim plan sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 06:58

(AUDIO/FOTO) A cincea seară de protest la Iași

Aproximativ 100 de persoane, majoritatea tineri, au protestat, vineri seară, în Piața Unirii din Iași, pentru a cincea zi consecutiv, față de...

(AUDIO/FOTO) A cincea seară de protest la Iași
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ DE ROMÂNII DIN TORINO, ITALIA
Prim plan sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 06:32

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ DE ROMÂNII DIN TORINO, ITALIA

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI este sărbătorită de românii din Torino-Italia, sâmbătă, 30 noiembrie 2024, ora 20.30, prin evenimentul...

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ DE ROMÂNII DIN TORINO, ITALIA
Aproximativ 970.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Andrei
Prim plan sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 06:24

Aproximativ 970.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Andrei

Aproximativ 970.000 de persoane care poartă numele de Andrei sau Andreea, precum şi derivate ale acestora, îşi sărbătoresc onomastica,...

Aproximativ 970.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de Sfântul Andrei
CCR amână pentru 2 decembrie dezbaterile pe solicitarea de anulare a primului tur de scrutin
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 16:32

CCR amână pentru 2 decembrie dezbaterile pe solicitarea de anulare a primului tur de scrutin

Curtea Constituţională a României a amânat vineri pentru data de 2 decembrie, la ora 17,00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş,...

CCR amână pentru 2 decembrie dezbaterile pe solicitarea de anulare a primului tur de scrutin
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 12:51

IAȘI: Manifestări de Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024

Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024, va fi marcată la laşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, dar şi prin...

IAȘI: Manifestări de Ziua Națională a României, duminică, 1 decembrie 2024
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 10:16

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul...

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 10:03

Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore

Şoferul de TIR care a provocat joi, pe DN 26, accidentul soldat cu decesul a trei persoane, un bărbat în vârstă de 70 de ani din Republica...

Galaţi: Şoferul de TIR care a provocat accidentul soldat cu decesul a trei persoane, reţinut pentru 24 de ore
Prim plan vineri, 29 noiembrie 2024, 08:42

(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău

La data de 29 noiembrie a.c., în jurul orei 04:30, un bărbat de 46 de ani, în timp ce conducea un autoturism MCV cu 7 locuri pe DN2-E85 dinspre...

(AUDIO) Accident mortal în județul Bacău