(INTERVIU) Joburile la instituțiile europene, un magnet pentru români. Anthony Gravilli: „Nu căutăm oameni care doar au acumulat multe cunoştinţe şi informaţii, ci oameni care sunt orientaţi către rezolvarea problemelor”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 8 octombrie 2014, 11:16
Visul American s-a transformat în ultimii ani, pentru o parte dintre tinerii români, în visul european. Joburile din cadrul instituţiilor europene au devenit din ce mai atractive pentru români.
Instituţiile Europene sunt un mecanism care înglobează în prezent aproximativ 40 de mii de funcţionari din domenii diverse, de la secretari şi administratori până la specialist şi cercetărori. Departamentul destinat carierelor din cadrul instituţiilor europene, Oficiul European pentru Selecţia personalului (EPSO), ne garantează o viaţa în inima europei, un angajator flexibil si modern, un mediu multicultural, practic, o sansa unică în parcursul nostru profesional. Majoritatea posturilor presupun studii superioare, înscrierea se face completând un profil online fie pe site-ul EPSO fie pe site-ul fiecărei instituții europene și se finalizează prin concurs sau interviu.
Procedurile de selecție au evoluat însă de-a lungul timpului, iar dacă la început era considerat util spiritul enciclopedic, astăzi recrutorii europeni consideră valoroase competențele specifice, capacitatea de analiză și sinteză, buna organizare și cel mai important, adaptabilitate la mediul multicultural. Am aflat toate acestea, după ce am stat de vorbă la sediul Comisiei Europene cu Anthony Gravilli, purtător de cuvânt al Comisarului slovac Maroš Šefčovič, responsabil pentru relațiile inter-instituționale, inclusiv Oficiul European pentru Selecţia Personalului.
A.L.: De ce abilități și de ce competențe are nevoie un candidat pentru a reuşi la instituțiile europene?
A.G.: S-a realizat o modernizare majora a procedurilor de selectie, începând cu anul 2010. Inainte de acest proces tendinţa era de a căuta oameni cu un spirit enciclopedic şi cunostinţe vaste asupra afacerilor europene. Ulterior am mutat centrul de greutate pe un model ce vizează abilitatea de a îneplini saricinile foarte bine, mai exact capacitate de analiza, de a rezolva probleme, prioritizare si organizare, adaptabilitate la mediul multicultural şi munca sub presiune. Căutăm cei mai buni oameni care dispusi să își părăsească tara, prietenii, practice zona de confort şi care să dea rezultat în aceste condiții, de aceea, cariera la instituţiilor europene poate fi o decizie dificilă.
Orice dorește un loc de muncă permanent în cadrul instituțiilor europene trebuie să treacă printr-o competiţie acerbă. Pentru administratori, există o selecție generală anuală dar există și selecții pentru posturi și domenii specifice. Interesul cel mai mare este pentru competiția generală. Pentru administratori, prima data testăm, competențele numerice, de abstractizare și abilitatea de a gestiona anumite situații dificile care pot apărea în cadrul jobului.Aceasta este o runda foarte dificilă, 98 % dintre aplicanti nu trec de această etapă. Dintre te afli printre cei care trec de această probă, eşti invitat împreună cu restul candidaților care au reuşit, la centrul de evaluare. Sunt evaluate toate aspectele legate de abilități, personalitatea candidaților și adecvarea profilul lor la cerinţele instituțiilor europene, înainte de a decide dacă persoana intră sau nu pe lista candidatilor admiși.
A.L.:Există și alte oportunități de lucru în cadrul instituțiilor europene, pe lângă posturile permanente de funcționari?
A.G.: Există, desigur şi contracte pe termen determinat pentru joburi temporare, unde procesul de selecție are, alte criterii. Acestea diferă în funcție de tipul jobului, nivelul sau domeniul de activitate. De multe ori, procesul de selecţie poate consta doar în depunerea cv-ului și un interviu. De asemenea sunt disponibile, la Comisia Europeană de două ori pe an, stagii de pregătire de câte 5 luni, dar și aici competiția este acerbă. Trebuie specificat, pentru că este foarte important: realizarea unui internship nu garantează nimănui, un post în cadrul instituţiilor europene, nu are niciun impact asupra selecţiei pentru posturile de funcţionari.
A.L.:Care este profilul candidatului și cum pot aceştia să se pregătească pentru competiţie?
A.G.: Căutăm toate tipurile de personal, însă în anumite domenii este nevoie de mai mulţi oameni. Momentan căutăm economişti, jurişti, cercetători, lingvişti, translatori sau interpreţi, dar şi personal administrativ, secretari, şi nu în ultimul rând administratori financiari. Cel mai util este, ca cei interesaţi să urmărească mereu site-ul EPSO, pentru că ei vă vor informa mereu despre deschiderea competiţiilor pentru joburile din cadrul instituţiilor europene. Cei interesaţi de selecţia generală pentru posturile de funcţionari, pot să-şi testeze cunoştinţele online, pe site-ul EPSO, unde punem la dispoziţie teste, astfel încât candidaţii pot beneficia dacă o carieră europeană le este potrivită.
Nu exista un număr prestabilit de locuri în funcţie de naţionalitate, alegem întotdeauna candidaţii care sunt cei mai buni, indiferent de alte criterii dar încercăm să menţinem un echilibru geografic. Nu căutăm oameni care doar au acumulat multe cunoştinţe şi informaţii, ci oameni care sunt orientaţi către rezolvarea problemelor si care sunt capabili să susțină punctele de vedere.
Acesta este profilul de oameni pe care îi căutăm , iar daca credeţi că sunteţi potriviţi şi corespundeţi acestui profil vă încurajez să aplicaţi.
(Anca Loghin/ FOTO europa.eu)