(INTERVIU) Planuri noi pentru cel mai bun alpinist român al momentului: Horia Colibăşanu.
Publicat de Lucian Bălănuţă, 19 martie 2015, 15:23 / actualizat: 20 martie 2015, 8:23
Horia Colibășanu, medicul stomatolog de 38 de ani din Timișoara, împătimit al alpinismului, va pleca într-o nouă aventură în Himalaya, pentru a încerca două premiere într-un singur sezon de ascensiuni. El este românul cu cele mai multe vârfuri de 8 mii de metri atinse – șapte – printre care se numără K2, Annapurna și Dhaulagiri, aflate în Top 5 vârfuri de 8 mii de metri, mortale, din lume. Actuala expediţie va începe la sfârşitul lunii martie se va încheia la finalul lui mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya. Pentru a afla cum se va desfăşura expediţia, Diana Prodan l-a invitat în aceasta dimineaţă la Radio Iaşi pe Horia Colibăşanu, omul cu cele mai importante performante individuale din alpinismul românesc.
Diana Prodan: Bună dimineața Horia și bun venit la Radio Iași !
Horia Colibășanu: Bună dimineața și bine v-am găsit.
Diana Prodan: În primul rând, te rog să ne spui ce presupune această expediție?
Horia Colibășanu: Voi pleca peste o săptămână și jumătate spre Nepal, din capitala Nepalului, Kathmandu, vom merge pe jos cam o săptămână spre ținta noastră, muntele Manaslu, acolo vom ajunge în tabăra de bază, la 4000 de metri, vom aștepta cam două săptămâni pentru aclimatizare, vom face mici bucăți de ascensiune și dacă totul va merge bine și vremea va fi bună, vom încerca o ascensiune pe ruta obișnuită, ruta clasică, vom lua cu noi schiuri și vom încerca o coborâre pe schiuri.
Diana Prodan: De la 8000 de metri altitudine?
Horia Colibășanu: Da, scopul este să ajungem pe vârf și să ne dăm drumul de acolo.
Diana Prodan: Dar este practicabil? Este vreun traseu pe care se poate coborî pe schiuri?
Horia Colibășanu: Nu este chiar o pârtie de schi, dar muntele permite pe segmente destul de mari să coborâm pe schiuri, probabil vor fi câteva crevase la care doar cei curajoși vor reuși să sară peste, poate noi ne vom desface schiurile și le vom traversa pe corzi. În principiu, muntele este unul dintre cei doi, trei optmiari de pe care se cam poate coborî cu schiurile. Marea majoritate a vârfurilor de 8000 de metri sunt impracticabile pentru schiuri.
Diana Prodan: A mai încercat vreun român să facă acest lucru?
Horia Colibășanu: Din câte știu eu, nu, nu a încercat nimeni, evident nici nu a reușit.
Diana Prodan: Tot fără șerpași, tot fără oxigen vei urca?
Horia Colibășanu: Da, acesta este stilul in care eu merg, nu folosesc ajutorul șerpașilor, expediția noastră se va baza pe resursele și forțele proprii. Suntem o echipă de trei: un român, un slovac și un ceh și după ce vom încerca ascensiunea și coborârea pe schiuri, intenționăm să mergem pe partea nordică a muntelui, să ocolim muntele și să căutăm o linie nouă de ascensiune pe fața nordică, acolo unde nu există nici o rută realizată și urcată până acum.
Diana Prodan: Cu adevărat o să încercați un record mondial…
Horia Colibășanu: Da, dacă se poate spune așa, este echivalentul unui record mondial în sporturile olimpice.
Diana Prodan: Spune-ne cum te-ai antrenat pentru o asemenea expediție?
Horia Colibășanu: Să merg pe munte, numai că în timpul săptămânii, mai greu și atunci merg la stadion, alerg, alerg pe scări, merg cu bicicleta, mai merg la sală, am o sumedenie de antrenamente care încearcă să compenseze lipsa muntelui într-un oraș plat cum este Timișoara.
Diana Prodan: Ce așteptări ai de la oamenii din țară, când vei fi acolo sus în solitudine, cum ai vrea să fii susținut?
Horia Colibășanu: Voi fi prezent pe rețelele de socializare, pe facebook, pe website-ul meu, se vor putea accesa informații și bineînțeles, fiecare like contează până la urmă, cei care mă urmăresc și susțin sunt cei care îi stimulează pe sponsorii care mă susțin financiar, susținerea publicului este absolut esențială pentru mine și dacă pot, pe această cale, chiar le mulțumesc tuturor celor care mă urmăresc și mă susțin și mă încurajează de fiecare dată.
Diana Prodan: Ce spune soția ta de noua ta aventură?
Horia Colibășanu: Nu mai zice nimic, este destul de obișnuită și știe că voi avea grijă cât pot de mult să nu pățesc nimic rău. Până la urmă, poți să o pățești mergând pe un munte obișnuit, aici la Caransebeș sau în Făgăraș, să nu fii atent și se poate întâmpla ceva rău. Este adevărat, Himalaya este un loc mult, mult mai riscant, dar eu zic că dacă există doza potrivită de precauție, poți să eviți multe din situațiile cu adevărat periculoase.
Diana Prodan: Se roagă pentru tine?
Horia Colibășeanu: Nu știu, nu am întrebat-o, dar pot să o întreb.
Diana Prodan: Dar tu personal, înainte de ascensiune, te rogi? Ești un om credincios?
Horia Colibășanu: Nu sunt chiar genul de om credincios, am o relație mai specială cu Divinitatea, în sensul că nu m-aș defini ca necredincios, cred în existența unui Spirit care face ca nici un om de stiinta să nu își poată explica perfect toată funcționarea lumii, dar nu sunt genul care merge duminica la biserică.
Diana Prodan: Horia, îți mulțumesc foarte mult, îți doresc mult succes și suntem alături de tine, o să te urmărim pe rețelele de socializare, pe site-ul tău și îți ținem pumnii să poți să urci, să cobori cu schiurile și să stabilești un nou record mondial, să găsești o variantă nouă de ascensiune pe Manaslu, pe versantul nordic.
Horia Colibășanu: Mulțumesc
***
Mai trebuie sa amintim ca Horia Colibășanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, avându-l atunci ca partener pe spaniolul Iňaki Ochoa. Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 din Pakistan, fara oxigen suplimentar si fara Sherpasi, in 2004, este considerat cea mai mare performanta individuala din alpinismul romanesc. Performanta lui a ramas neegalata in Romania.
Hora Colibasanu este și singurul român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Distincția a venit ca urmare a unui gest considerat eroic, petrecut într-o expediție din 2008, pe Annapurna, când a avut loc cea mai amplă operațiune de salvare din istoria Himalayei. Acțiunea a devenit subiectul unui film documentar, “Pura Vida / The Ridge”, premiat la Festivalul de Film San Sebastian.
Un interviu realizat de Diana Prodan
Tehnoredactare Raisa Andrei
(FOTO Facebook Horia Colibasanu)