Johann Strauss (fiul): „Lumină, dragoste, viaţă”
Publicat de nicolaetomescu, 25 octombrie 2020, 07:18
Johann Strauss (fiul) /25 octombrie 1825, Saint Ulrich, parte a Vienei de astăzi – 3 iunie 1899, Viena) /și-a făcut ucenicia muzicală, în secolul al XIX-lea, sub atenta supraveghere a tatălui său (vezi Johann Strauss I: „Muzica este o artă sublimă”).
A debutat în calitate de dirijor la vârsta de 19 ani, stârnind admirația celor din jur. Îi era remarcat talentul, admiratorii și prietenii lansând sloganul: Noapte bună Lanner, bună seara, Strauss-tatăl, bună dimineața Strauss-fiul!
A cutreierat lumea cu orchestra sa, având un succes răsunător. Între 1846-1847, a efectuat turnee în Ungaria, Transilvania și Țara Românească. În paralel cu activitatea concertistică, a desfășurat o activitate de creație prodigioasă, dând valsului, printr-un colorit orchestral foarte bogat, o valoare artistică deosebită. Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele și-au câștigat celebritatea: Dunărea albastră, Viață de artist, Sânge vienez, Vals imperial, Povești din pădurea vieneză, Vin, femei și cântec, Vocile primăverii… La îndemnul prietenilor și al compozitorului francez Jacques Offenbach, care a sosit la Viena în anul 1864, să-l cunoască personal; a fost abordat genul operetei – în anul 1871, avea loc premiera primei operete Indigo und die 40 Räuber, urmată, în 1873, de Carnavalul de la Roma. Perioada de aur a operetei vieneze a fost inaugurată de Liliacul. Valsul este motivul de bază în țesătura muzicală a operetelor sale. Reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze, Johann Strauss (fiul) se află și astăzi în conștiința publicului iubitor al genului…
„Der Zigeunerbaron” – în original
Libretul de Ignatz Schnitzer, după romanul „Saffi” al romancierului Mór Jókai…
Operetă în trei acte compusă de Johann Strauss (fiul)
Premiera a avut loc la Viena, pe 24 octombrie 1885