La Mulţi Ani de Ziua Mondială a Radioului (inclusiv feature: Nicolae Tomescu)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 12 februarie 2017, 08:00
UNESCO a ales, la cea de a 36-a Conferinţă Generală din noiembrie 2011, să omagieze radioul; mijlocul de comunicare a devenit parte esenţială a vieţii miliardelor de oameni din întreaga lume.
Radio România (în termenii legalității, Societatea Română de Radiodifuziune) sărbătoreşte luni, 13 februarie, Ziua Mondială a Radioului.
Prilejul potrivit pentru a-i invita, pe cei toți cei care lucrează în domeniu și pe toți cei care se bucură de existența radioului, să sărbătorească mijlocul de comunicare – parte a vieţii milioanelor de oameni din întreaga lume.
Nicolae Tomescu, Redactor Şef Radio Iaşi, (re)aduc, în prim-plan, extraordinara idee a înființării unei arhive fonogramice (care redă vorbirea în partea ei organică), într-un feature ce cuprinde înregistrări-document cu nume precum Elena Văcărescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Liviu Rebreanu:
*
P.S.:
Fără îndoială, diminuarea poverii fiscale prin eliminarea unor taxe şi tarife este un deziderat împărtăşit la nivelul societăţii românești. Desigur, politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi concretizarea acestora, reprezintă atributele autorităţii legislative şi executive…
Dar… Realizarea Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sub aspectul efectelor resimţite de cetăţeni, al simplificării procedurilor în raporturile cu autorităţile, implică, în mod necesar, adoptarea de măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile. Pentru a fi eficientă, reducerea în sine a taxelor trebuie să fie însoţită de o îmbunătăţire a procedurilor administrative şi a disciplinei bugetare…
Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, pot determina ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea Dragnea să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice. „Este soluţia cea mai rea. Din ce vedem în Europa, foarte puţine ţări au un astfel de sistem. Din nefericire, este foarte politizat, pune puterea finanţării(…) în mâinile politicienilor. Când partidele se schimbă la putere în urma alegerilor, ele pot tăia imediat bugetul, distrugând toate planurile(…) şi putem vedea asta într-un anumit număr de ţări unde s-a întâmplat deja asta” (Richard Burnley, directorul juridic al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune)…
Eu însumi am crezut/cred (și exprimat, încă din 2007) că principala amenințare riscă să se transforme în coșmarul radioului public – dacă nu se vor opera modificări ale condițiilor în care sunt formulate interesele politice, dacă obiectivele nu vor fi definite în termenii unor valori și principii fundamentale, dacă nu vor fi reformate, cu adevărat, așa-numita corporație și practicile sale…