„Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga, născut la 1 martie 1937 (în satul Mocra, din Transnistria/pe atunci Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească), a studiat, între 1951-1955, la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960)/clasa de violoncel a profesorului Hohlov, la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965)/la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. A început o carieră de violoncelist în Orchestra „Comitetului de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pentru Televiziune și Radiodifuziune”. A debutat, în 1963, cu un cvartet de coarde. Arta componistică i-a adus, cu adevărat, consacrarea. Portofoliul său impresionează prin diversitate (domeniul muzicii clasice, deopotrivă cel al muzicii de estradă). Iată câteva exemple: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”, poemele simfonice „Inima veacului” și „Slăvim Moldova”. Cei de peste Prut îi datorează „Orașul meu”, Imnul Chișinăului (care a făcut-o renumită și pe cântăreața Sofia Rotaru, în 1973). Să nu uităm muzica pentru film („Capra cu trei iezi”, serialul „Guguță”), pentru spectacolele „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, „Sfânta sfintelor”… Creațiile sale reunesc lucrări pentru balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru, pentru peste 200 de filme…
A fost recompensat cu numeroase distincţii, premii naţionale şi internaţionale (inclusiv titlurile de „Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova”, „Artist al Poporului din R.S.S.M.”, „Artist al Poporului din U.R.S.S.”, Premiul „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, „Premiul de Stat al R.S.S.M.” și „Premiul de Stat al U.R.S.S.”); anul 1972 i-a adus „Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, pentru muzica din filmul „Lăutarii”; în 1976, a obținut „Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului „O șatră urcă la cer”; din 1992, este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei; „Institutul Internațional de Cinematografie” din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa; anul 2007 a fost declarat, în Republica Moldova, „Anul Eugen Doga”…
A început să fie cunoscut și în România dinaintea anului 1989, odată cu filmele „Lăutarii” și „Șatra”, regizate de Emil Loteanu; Eugen Doga a compus coloana sonoră a filmului de animație „Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo)…
din „Arhiva Nicolae Tomescu”: Eder Bogatu (Asociația „Europa Socială”); ca ilustrare a virtuților țigănești, Eugen Doga
Planeta minoră # 10504 a fost numită după Eugen Doga…