Liviu Brătescu: „Manualul unic: Guvernul naţionalizează un sector important din economie!”
Publicat de nicolaetomescu, 3 noiembrie 2017, 14:31
Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a anunţat, recent, pe contul său de Facebook, că săptămâna viitoare va prezenta Legea Manualului Şcolar în şedinţă de Guvern. Prin acest act normativ se va reinstitui manualul unic în învăţământul preuniversitar. „Asistăm la un act premeditat împotriva industriei editoriale, a liberei concurenţe, care va conduce la distrugerea principiului diversităţii în educaţia elevilor”, consideră Liviu Brătescu, coordonatorul Comisiei de Cultură, Culte şi Minorităţi a Partidului Naţional Liberal. „Problema din sistemul editării de carte şcolară nu poate fi rezolvată adoptând monopoluri”…
Potrivit textului publicat, în premieră, pe o reţea de socializare de către ministrul Educaţiei Naţionale, în vederea editării manualelor şcolare, va fi realizată o procedură de selecţie de manuscrise la nivelul Ministerului, operatorii privaţi fiind în totalitate eliminaţi din circuitul cultural şi economic.
„Liviu Pop îşi doreşte cu tot dinadinsul ca elevii să cunoască câteva dintre practicile regimului comunist, fie şi pentru scurta perioadă de supravieţuire a celei mai slabe guvernări din istoria noastră postodecembristă, asigurată de coaliţia PSD-ALDE. Atunci când vorbim despre educaţie, manualul unic se înscria între principalele instrumente de propagandă ale fostului regim“, declară cercetător dr. Liviu Brătescu, coordonatorul Comisiei de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL.
Sincopele care au apărut în domeniul editării, tipăririi şi achiziţiei manualelor şcolare sunt cauzate de procedurile birocratice şi incapacitatea instituţională de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale de a organiza la timp licitaţiile, în acord cu legea. În plus, lipsa de comunicare a Ministerului cu organisme reprezentative, precum Asociaţia Editorilor din România sau Uniunea Editorilor din România, determină acum măsuri pe care Liviu Brătescu le consideră aberante într-o economie de piaţă funcţională.
„Ne miră faptul că, pentru a reorganiza sistemul editării de manuale, Guvernul nu a ales calea trecerii Editurii Didactice şi Pedagogice în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi transformarea acesteia în unitate militară, pe modelul Institutului Cantacuzino. Statul este cel mai slab administrator al oricărui domeniu, iar atunci când vine vorba despre libera concurenţă amestecul acestuia ar trebui să fie minim. Din reglementator, Ministerul Educaţiei devine producător de bunuri intelectuale. Să nu ne ferim să o spunem: Liviu Pop, ministrul fără şcoală al Educaţiei, cu largul concurs al premierului României, doctorul cu doctorat plagiat Mihai Tudose, naţionalizează un sector al economiei României!”, atrage atenţia Liviu Brătescu.
Piaţa de carte din România însumează 60 de milioane de euro şi este ce mai redusă din Europa, potrivit ultimelor statistici internaţionale. Românii cumpără cu mult mai puţine cărţi decât vecinii bulgari, dar mai ales decât slovenii, care au o piaţă de carte de 75 de milioane de euro…