Mausoleul din Toplița
Publicat de nicolaetomescu, 19 noiembrie 2019, 11:42
În perioada interbelică, privirea oamenilor interesați întâlnea două cimitire militare, numite Topliţa română şi Topliţa germană (în ele au fost înhumaţi soldaţi români, austrieci, germani, maghiari, italieni şi ruşi, care au murit în Primul Război Mondial)…
Cimitirul Topliţa română a fost amenajat, în anul 1925, de primăria din localitate; reorganizat în 1939, s-a luat hotărârea ca cimitirul de onoare să se desfiinţeze, iar în spaţiul acestuia să se construiască un mausoleu, în criptele căruia urmau să fie depuse osemintele eroilor necunoscuţi.
Pe zidurile construcţiei se află montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români.
Mausoleul a fost construit din iniţiativa Societăţii „Cultul Eroilor” şi a fost inaugurat în anul 1925 („ridicat” de Miron Cristea, primul Patriarh al României, originar din Topliţa). La baza lui se găseşte osuarul ce adăposteşte osemintele a 771 de militari români căzuţi în această regiune în bătăliile anului 1918; dintre aceştia, 25 sunt identificaţi şi au fost depuşi în firide individuale, iar 746, neidentificaţi, au fost depuşi în osuar…
Film de Nicolae Tomescu
editare video: Alexandru Iurea
operator imagine: Silviu Jitaru