Oana Pellea: „Toate zvonurile că am avut pile sunt adevărate, dar nu la Institut, ci puțin mai sus, la Dumnezeu, și toate astea împotriva voinței mele”
Publicat de nicolaetomescu, 29 ianuarie 2020, 06:05
„Eu iubesc această ţară cum ştiu că o iubiţi şi dumneavoastră. Cred că această ţară merită o soartă bună. Vreau să trăim cu toţii într-o ţară normală, într-o ţară educată, cinstită. Cu cât e misiunea mai imposibilă, cu atât e mai nobilă cauza. În perioadele de criză, oamenii însemnaţi se adună. Aş fi putut pleca din ţară, dar nu am făcut-o. În ultimul timp, m-am gîndit că îmi pot lua câinii şi morţii şi să plec în altă ţară. Am renunţat la idee pentru că am toate speranţele în dumneavoastră” (Oana Pellea, Congresul „PLUS”/26 ianuarie 2019)…
*
Fiica Domnicăi și a lui Amza Pellea s-a născut pe 29 ianuarie 1962 (în București)…
În 1984, a absolvit „Academia de Teatru și Film”[1]. Între 1984-1987, a fost actriță la Teatrul din Piatra Neamț. În perioada 1987-1999, atunci când devenea liber-profesionistă, a jucat la Teatrul „Bulandra” din București…
Pentru activitatea teatrală, cuprinzând zeci de roluri principale, a obținut premii[2]…
Ca actriță de film, a avut alte zeci de roluri[3] în producții regizate de Alexandru Tatos, Dan Pița, Stere Gulea[4], Bogdan Dreyer ș.a., a reprezentat Romania în jurii internaționale la festivaluri de teatru și de film…
„Jurnal 2003-2009” este prima carte publicată de Oana Pellea (cea mai vândută a Editurii „Humanitas”, cu peste 15.000 de exemplare cumpărate în mai puțin de trei luni)…
Implicarea în cinematografia internațională reprezintă un succes grăitor. Nu numai filmul „I Really Hate My Job” („Chiar îmi urăsc meseria”)[5]/cu 5 femei în 5 roluri principale…
Tot în 2007 era distribuită în producția americană „Fire and Ice”. În 2009, juca în producția maghiaro-germană „Bibliothèque Pascal” (regia: Szabolcz Hajdu). „Primul film, în care am jucat fără să am rolul principal, se numește «Children of Men»[6], în regia lui Alfonso Cuaron, alături de Clive Owen[7] și de Julianne Moore…
În 2010, a primit „Premiul Academiei Române”, decernat pentru întreaga carieră artistică[8].
La 25 aprilie 2013, Oana Pellea a primit „Premiul pentru cultură” din partea publicaţiei „Forbes” (în cuprinsul „Galei Forbes Woman – cele mai influente femei din România”…
2015 a însemnat anul în care i-a fost decernat premiul „Omul Anului”[9] la secțiunea „Actor”…
[1] Clasa profesoarei Sanda Manu…
[2] În 1994, Premiul „UNITER” pentru „cea mai bună actriță” (în „Mephisto”, regia Alexandru Darie); în 1996, drept urmare a rolurilor „Mașa” din „Trei surori” de Cehov, „Iulius” din „Iulius Cezar” de Shakespeare, „Maria” din „Woyzeck” de Georg Büchner, „Premiul pentru cea mai bunã actriță” – decernat de „Asociația Internațională a Criticilor de Teatru”; în 2000, „Premiul pentru carieră internațională remarcabilă”, decernat de Fundația Culturală Română; în același an, Premiul „Uniunii Teatrale din România” pentru cea mai bună actriță (rolul „Catarina” din „Îmblânzirea scorpiei” după Shakespeare, producția lui Mihai Măniuțiu); în 2009, Marele Premiu al „Festivalului Comediei Românești” pentru cel mai bun spectacol / „Buzunarul cu pâine” de Matei Vișniec, spectacol pe care l-a regizat și l-a interpretat alături de Sandu Mihai Gruia…
În stagiunea 2008-2009, jucase în „Scaunele” de Eugen Ionesco (la Teatrul „Bulandra”, în „Mă tot duc” de Marc Doré (la Teatrul „Foarte Mic”, în „Buzunarul cu pâine” de Matei Vișniec la Teatrul „Metropolis”…
A participat la turnee de teatru în străinătate (Marea Britanie, multe alte țări din Europa, S.U.A., Asia)…
[3] În limba română, în franceză, engleză, italiană…
[4] A obținut premii internaționale, inclusiv pentru „cea mai bună actriță” – la Festivalul de Film de la Geneva, Premiul orașului Geneva, premii la „Festivalul Filmului Politic” de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film „Vulturul de Aur din Batumi”/Georgia, pentru rolul principal din „Stare de fapt” (regia: Stere Gulea)…
[5] „Regizorul, Oliver Parker a făcut filme foarte importante și e vestit întrucât lucrează atent cu actorul”…
[6] „Filmul” (n.n. – de 150 de milione de dolari, terminat în 2006, nominalizat la trei categorii «Oscar») „este o producție «Universal Pictures» care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneția și premiera oficială la Londra”…
[7] „Prima oară când am filmat la Londra nici nu am reușit să dau importanță oamenilor de pe platou. O lună și jumătate am filmat alături de Clive Owen, însă pentru mine era doar personajul din film. Abia la petrecerea de final mi-am dat seama că am lucrat alături de un actor minunat, o persoană generoasă și veselă; are o soție și doi copii minunați…”
[8] În acelaşi an, Oana Pellea revenea pe scena Teatrului „Bulandra” cu rolul „Tanti Roz” din „Oscar şi Tanti Roz”, avându-l ca autor pe Eric-Emmanuel Schmitt…
[9] Premiu oferit de Ziarul „Cotidianul”…