Ascultă Radio România Iași Live

Radu Gyr

Radu Gyr

Publicat de nicolaetomescu, 2 martie 2022, 08:05

Fiu al actorului craiovean Coco Demetrescu, poetul, dramaturgul, eseistul[1] și gazetarul Radu Demetrescu (2 martie 1905, Câmpulung Muscel-29 aprilie 1975, București), născut la „poalele Gruiului” – de unde și pseudonimul literar Gyr, prin derivație, a plătit prețul apartenenței la Mișcarea Legionară.

Comandant legionar și șef al regiunii Oltenia, autorul textului Sfânta tinerețe legionară, imnul neoficial al Mișcării Legionare, al Imnului Moța și Marin[2], al Imnului muncitorilor legionari, al altor lucrări dedicate mișcării, a fost director general al teatrelor în timpul scurtei coabitări legionaro-antonesciene[3]. Chiar atunci, o trupă de actori evrei a înființat (București) teatrul evreiesc „Barașeum”[4]

Debutase la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic În munți, publicat în revista liceului „Carol I” din Craiova, al cărui elev a fost. Devenit student al Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București, a debutat editorial (în 1924) cu volumul Liniști de schituri. A fost de mai multe ori laureat (1926, 1927, 1928 și 1939) al „Societății Scriitorilor Români”, al Institutului pentru Literatură și al Academiei Române. A susținut un număr însemnat de conferințe, cele mai cunoscută fiind „Studențimea” și „Idealul Spiritual” (din 1935). A fost un colaborator statornic al revistei „Universul literar” (în perioada de după debut)[5].

După detenția din timpul dictaturii regale (a lui Carol al II-lea), unde a stat închis în lagărul de la Miercurea-Ciuc (alături de Mircea Eliade, Nae Ionescu, Mihail Polihroniade), Radu Gyr a fost închis și în timpul regimului Ion Antonescu; după eliberarea din detenție a fost trimis, pentru „reabilitare” în batalioanele de la Sărata. Întors din război, rănit și cu poemele în raniță, Radu Gyr a publicat, în 1942 (la editura „Gorjan”) volumul Poeme de războiu (carte cenzurată).

În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariștilor”, iar justiția l-a condamnat[6] la 12 ani de detenție politică. A revenit în 1956, dar, după doi ani, a fost din nou arestat și condamnat la moarte pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane, considerată de autorități drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i se comută la 25 de ani de muncă silnică (dar nu află aceasta decât cu 11 luni după modificarea sentinței), poetul ducând povara a 6 ani de detenție[7], până la amnistia generală din 1964.

Creația poetului Radu Gyr avea să cunoască înălțimi nebănuite în bezna temnițelor comuniste[8]. Evoluția poeziei sale poate constitui un scurt istoric al acelor ani de viață inimaginabilă[9].

După eliberarea din închisoare, a fost amenințat (în permanență), urmărit de Securitate. A colaborat la „Glasul Patriei” (mai târziu „Tribuna României”)[10]. În acest ziar, destinat românilor din diasporă, a publicat reportaje, articole politice și poezii, semnate Radu Gyr[11]Scos din circuitul valorilor publice în țară, a fost complet ignorat înainte de 1989, cu excepția criticului Nicolae Manolescu, care a avut îndrăzneala să-l antologheze în 1968 în volumul al doilea din Poezia românească modernă, însă nu cu poemele cele mai reprezentative.

La înmormântarea sa din cimitirul „Bellu Catolic”, în 1975, singurul literat care a îndrăznit să participe la ceremonia funerară și să citească din versurile lui Gyr a fost, potrivit unui martor ocular, Romulus Vulpescu

„Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost când am plecat.

Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc din nori
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pierdutul cântec, pe viori.

Ne vom întoarce într-o zi.”

[1] O bună perioadă a fost asistent universitar la catedra de estetică a profesorului Mihail Dragomirescu, apoi conferențiar la Facultatea de Litere și Filosofie din București.

[2] Dedicat lui Ioin Moța și lui Vasile Marin, legionari căzuți în luptă la Majadahonda (1937), pe timpul războiului civil din Spania…

[3] Septembrie 1940-ianuarie 1941…

[4] „Barașeum” a luat ființă dintr-un considerent contextual: actorilor evrei le-a fost interzis să joace în idiș sau să apară pe scenele teatrelor românești. A fost singurul teatru evreiesc din țările Europei unde puterea o dețineau regimuri autoritare și fasciste. Și-a început activitatea la 1 martie 1941, cu revista Ce faci astă seară? Ulterior, foști demnitari sau susținători ai regimului au subliniat că teatrul a fost în măsură să ființeze pe durata guvernării antonesciene datorită toleranței regimului antonescian față de cultura evreiască. Existența unui teatru evreiesc în capitala unui stat fascizat a fost scoasă în evidență și de terți comentatori, pe plan internațional, înainte de 1989…

[5] Apoi la alte reviste literare: „Gândirea”; „Gândul românesc”; „Sfarmă-Piatră”; „Decembrie”; „Vremea”; „Revista mea”; „Revistă dobrogeană”, „Ramuri”, „Adevărul literar și artistic”, „Axa”, „Iconar” etc., deopotrivă la ziarele „Cuvântul”; „Buna Vestire”; „Cuvântul studențesc”. Laureat al Premiului „Adamachi” al Academiei Române (vezi ziarul „Observatorul”). A scris povești pentru copii, semnând cu pseudonimul Nenea Răducu (Vezi biografia completă a poetului din cartea Poezia orală, Timișoara, Editura Vremea, 1994)…

[6] Iată cuvintele rostite de Radu Gyr în fața celor care aveau ordin să îl condamne: „Domnule Președinte, domnilor judecători ai poporului, în inchizitoriul său de joi seara (31 mai), onorata acuzare a spus răspicat: «Dacă există credință adevărată, atunci să fie absolvită». Și a mai spus acuzarea: «Sunt prăbușiri de idealuri, de credințe, dar numai pentru curați». Într-adevăr, sunt naufragii sufletești. Eu am avut o credință. Și am iubit-o. Dacă aș spune altfel, dacă aș tăgădui-o, dumneavoastră toți ar trebui să mă scuipați în obraz. Indiferent dacă această credință a mea apare, astăzi, bună sau rea, întemeiată sau greșită, ea a fost pentru mine o credință adevărată. I-am dăruit sufletul meu, i-am închinat fruntea mea. Cu atât mai intens sufăr azi, când o văd însângerată de moarte”…

[7] În închisoarea din Aiud, Radu Gyr a fost supus unui regim de detenție dominat de asprime; a executat doi ani din pedeapsă purtând lanțuri grele la picioare; când s-a îmbolnăvit, autoritățile i-au refuzat acordarea de asistență medicală; o mare parte din detenția de la Aiud și-a petrecut-o în celula nr. 281.

[8] „Avem o țară unde au stăpânit odată
Vitejii daci, bărbați nemuritori
Și unde stau de veacuri laolaltă
Izvoare, văi și munți cu fruntea-n zări.

Avem troițe sfinte, altare și icoane
Și candeli ard cu mii de pâlpâiri.
Avem atâtea lacrimi și prigoane
Că ne e plin pământul de martiri.

Avem la Putna, sfânt și viu cu duhul,
Pe cel ce-a stat Ortodoxiei scut;
Și azi de-l vom chema să-nfrângă Apusul
Va răsturna cinci veacuri de pământ.

Avem pe Brâncoveanu pildă tare,
Că pruncii lui sub sabie-au căzut
Ca să păzească fără de schimbare
Credința dreaptă-n care s-au născut.

Avem Ardealul sfânt, pământul răstignirii,
Cu tunuri sfârtecat de cel viclean;
Avem Ierarhii sfinți, pe Iancu și martirii,
Pe Horea tras pe roată pentru neam.

Azi iarăși te-au suit vrăjmașii tăi pe cruce,
Ardeal cu trei culori împodobit,
Scriind deasupra vina ta cu sânge:
Aceea că Ortodoxia ai iubit.
Avem un rai de sfinți
în temniți dați la moarte
Și aruncați în groapă neștiuți;
Dar astăzi, dând pământul la o parte,
Ies moaște sfinte-n zeghe grea de deținuți.

E jertfa lor de veacuri mărturia
Ce strigă din morminte pân’ la noi
Să apărăm cu râvnă Ortodoxia
Și-acest pământ de Sfinți și de Eroi.”

[9] Poetul scrie despre foamea permanentă, frigul cumplit, moartea – ca prezență zilnică, se ceartă cu Dumnezeu, pentru ca, în final, să ajungă la liniște sufletească și la o credință adâncă, înțelegând soarta ce i-a fost rezervată și jertfa uriașă care îi stătea în față. Crezul său a devenit crezul unei întregi generații…

[10] Vezi și cazurile Nichifor Crainic, teoreticianul fundamentalist al „statului etnocratic”, poetul și editorul revistei „Gândirea”, preotului legionar Ion Dumitrescu Borșa, unicul supraviețuitor postbelic al echipei gardiste combatante în Spania…

[11] Sau cu pseudonimele Ioachim Pușcașul și Radu Miroslav.

Etichete:
„Sub semnul iubirii…cântece și scrieri de odinioară” la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 12:46

„Sub semnul iubirii…cântece și scrieri de odinioară” la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

„Sub semnul iubirii…cântece și scrieri de odinioară” la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”         Complexul Muzeal Naţional...

„Sub semnul iubirii…cântece și scrieri de odinioară” la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Proiecție specială la Baia Turcească, în cadrul Proiectului „Luna Sculptorilor Români”
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 12:41

Proiecție specială la Baia Turcească, în cadrul Proiectului „Luna Sculptorilor Români”

Proiecție specială la Baia Turcească, în cadrul Proiectului „Luna Sculptorilor Români” Duminică, 23 februarie, de la ora 12:00, la Centrul...

Proiecție specială la Baia Turcească, în cadrul Proiectului „Luna Sculptorilor Români”
Concert extraordinar 3 Tenori ieșeni dedicat Zilei Internaționale a Femeii
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 12:38

Concert extraordinar 3 Tenori ieșeni dedicat Zilei Internaționale a Femeii

Pe 7 și 8 martie 2025, începând cu ora 19:00, Sala Unirii va găzdui un eveniment muzical de excepție, 3 Tenori ieșeni de Ziua Femeii. Concertul...

Concert extraordinar 3 Tenori ieșeni dedicat Zilei Internaționale a Femeii
Vaslui: Cetăţeni moldoveni reţinuţi pentru trafic de migranţi
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 11:39

Vaslui: Cetăţeni moldoveni reţinuţi pentru trafic de migranţi

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi au depistat un cetăţean sirian care a încercat să treacă ilegal...

Vaslui: Cetăţeni moldoveni reţinuţi pentru trafic de migranţi
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 11:09

Un medic de familie din Botoşani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea CNAS

Un medic de familie din Botoşani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea Casei de Asigurări de Sănătate....

Un medic de familie din Botoşani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea CNAS
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 10:44

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” în jud. Botoșani

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” continuă și în acest an. Guvernul a aprobat fondurile necesare derulării programului în 28 de...

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” în jud. Botoșani
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 10:32

Întreruperi de apă în comuna Miroslovești, jud. Iași

În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă din localitatea Verșeni, de 100 mc capacitate, în ziua de marți 25 februarie 2025, în...

Întreruperi de apă în comuna Miroslovești, jud. Iași
Prim plan vineri, 21 februarie 2025, 10:13

În Germania au loc duminică alegeri federale cruciale pentru viitorul ţării

Germania organizează duminică alegeri federale cruciale pentru viitorul ţării, în contextul în care extrema dreaptă este în ascensiune...

În Germania au loc duminică alegeri federale cruciale pentru viitorul ţării