Ralu Filip, echilibru şi imparţialitate…
Publicat de nicolaetomescu, 22 mai 2020, 15:29
- Un om destinat profesiilor liberale poate muri la câteva ore după o şedinţă[1]…
- De regulă, nu găsește timp pentru odihnă, pentru sănătate…
- Nu se lasă încătuşat de tentațiile totalitare… Înainte de 1989, Ralu Filip a fost hărţuit de securitate, a avut dosar de urmărire, conform adeverinţei CNSAS; a vorbit cu discreţie despre episod (doar pentru a se apăra)…
- După 1989, a părăsit profesia de avocat pentru cea de jurnalist. A rămas la „Curierul Naţional”, preț de un deceniu; a fost redactor, şef de secţie, redactor-şef adjunct, senior editor. Între 2000-2002, a realizat emisiunea „Scurt pe doi” la TVR 1. Era un om al dialogului, al dezbaterii constructive, civilizate, un om care s-a raportat, cu onorabilitate, la breasla jurnaliştilor…
- A fost co-fondator al organizaţiei nonguvernamentale „Casa NATO”; în 1999, a publicat lucrarea Deceniu mare, politicieni mici. România 1990-1998…
- Echilibrat, onest, ferm, neînregimentat politic, devotat reînnoirii democratice a României, atașat de proiectele instituţionale, a plecat din jurnalism pentru a deveni, în decembrie 2002, preşedintele C.N.A. A reuşit să reformeze instituţia; a avut o contribuţie decisivă la elaborarea şi adoptarea noii legi a audiovizualului, preluând acquis-ul comunitar şi permițând închiderea capitolului despre audiovizual în cadrul negocierilor de aderare; a iniţiat o strategie de alocare a frecvenţelor – care punea pe primul plan interesul public; s-a implicat, direct, în realizarea reţelei naţionale de radio a Bisericii Ortodoxe Române şi a primului post de radio destinat copiilor; a coordonat licitaţia pentru desemnarea furnizorilor datelor de audienţă la televiziune; între 2004-2006, a gestionat, cu eficienţă, fondurile obţinute prin Proiectul PHARE, dotând C.N.A. cu un sistem de monitorizare performant şi cu logistică de înalt nivel tehnic…
- Pasionat, inteligent, demn şi responsabil, respectat de prieteni şi neprieteni, artizan al unor relaţii umane calde şi eficiente, Ralu Filip are marele merit de a fi creat o instituţie şi o legislaţie de nivel european în domeniul audiovizualului românesc…
- Ralu Filip s-a deplasat (21 mai 2007, în jurul orei 23:35) la Institutul „Matei Balş” din capitala României, acuzând dureri abdominale şi vărsături; potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, simptomele au apărut cu o oră înaintea prezentării la spital, decesul declarându-se în jurul orei 00:50 (22 mai 2007), ca urmare a unui infarct miocardic postero-inferior, cu tulburare majoră de risc, cu fixaţie ventriculară.
- Ralu Filip a fost înmormântat la Cimitirul „Giuleşti-Sârbi” din Bucureşti, cu onoruri militare…
[1] La C.N.A., dat fiind cazul de față… Instituţia reuşise să menţină echilibrul şi imparţialitatea în reflectarea campaniei pentru referendum. Trecutul ne salvează, uneori, de prezent…
Audio Feature: Nicolae Tomescu