Silvia Ene… La Mulți Ani!
Publicat de nicolaetomescu, 26 ianuarie 2020, 20:10
Deloc întâmplător, întrucât educația este integrare în spirit, Silvia Ene (născută: 24 ianuarie 1952) a rezonat cu muzica de la o vârstă fragedă. Ambii părinţi cântau, tatăl ei fiind, la vremea despre care scriu, „şeful” Fanfarei din Valea Mare: „Încă din şcoala primară am participat la diferite concursuri pe care le-am câştigat. Eu cred că tocmai aceste premii, dar şi imboldul dat de părinţii mei, m-au ambiţionat şi m-au determinat să continui în cariera muzicală”.
Desigur, educația mai este arătarea drumului, nu parcurgerea lui… A urmat cursurile gimnaziale ale unei şcoli din municipiul reședință de județ (Vaslui); a făcut cunoştinţă cu regretatul profesor de muzică, Constantin Didilescu, cel al cărui nume îl poartă astăzi „Palatul Copiilor”-Vaslui. S-a înscris la şcoala profesională „MIU” din Focşani, continuând cariera muzicală. „La Focşani am evoluat. Am participat la foarte multe concursuri din ţară, dar şi la câteva din străinătate”.
În 1981, a revenit la Bârlad, căsătorindu-se cu Virgil Leahu, regretatul actor al teatrului „Victor Ion Popa”. Mai târziu, a fost cooptată în ansamblul „Trandafir de la Moldova”, împreună cu care a participat la numeroase concursuri; notorietatea ansamblului a făcut ca televiziunile şi radiourile să îi invite, tot mai des, în diferite emisiuni.
Serioasă şi cu sufletul deschis, a dobândit notorietate, a devenit un artist apreciat, drept consecință – solicitat (spectacole, nunţi, petreceri private). Silviei Ene i-a plăcut/îi place să călătorească, mai ales primăvara, anotimpul ei preferat: „Îmi place primăvara pentru că totul prinde viaţă”.
Nu a avut nicio prețuire/detestă, în mod special, pe cei care bârfesc: „Consider că astfel de oameni sunt cei care nu au ce face în viaţa de zi cu zi, care se plictisesc şi care vor răul altcuiva. Din aceeaşi categorie fac parte şi invidioşii”.
Silvia Ene caută să înţeleagă evoluţia profesiei, ceea ce o poate conduce şi la sublinierea aspectelor derivate: „Avem artişti foarte buni, dar sunt şi oameni care nu au ce căuta în această industrie. Unii tineri, mai ales, şi-au bătut joc de muzica populară, pe care au început să o manelizeze. Din păcate, televiziunile nu se mai uită la calitate, din cauza banilor şi a ratingului”…
Silvia Ene, de la 47:36 până la 57:11
Spectacol folcloric Radio Iași 70 (noiembrie 2011)
ZONA BOTOŞANI-SUCEAVA: Laura Ştefănescu, Elena Mândrescu, Cornelia Ciobanu, Dan Doboş, Petronela Rusu, Brânduşa Covalciuc-Ciobanu, Claudia Oloieru, Adriana Bucevschi, Pamfil Roată, George Finiş, Călin Brăteanu, Ghiorghiţă Rotaru, Cristina Gheorghiu, Lucica Păltineanu, Rodica Andronic.
ZONA SUD/GALAŢI-VRANCEA-BRĂILA-TULCEA-BUZĂU: Mitriţa Velicu Cămară, Aurică Totolici, Maria Costin Murgoci, Ionica Stan, Ionuţ Urdeş, Geta Postolache.
ZONA VASLUI-BACĂU: Silvia Ene, Mitriţă Creţu, Lili Ciortan, Marilena Guzgă, George Forcos Palade, Maria Şalaru, Vasilica Tătaru-Năstase, Cristian Năstase, Oltiţa Todircă, Nicu Chiriţă, Maria Tătaru, George Cojocărescu, Veronica Juşcă-Farcaş.
ZONA IAŞI-NEAMŢ: Ştefan Deaconiţa, Maria Costioaia, Ştefan Pintilie, Ioan Ursache, Claudia Martinică, Constantin Bahrin, Cristi Iordăchioaia, Angela Bîrjoveanu, Gheorghe Jitaru, Narcis Precup, Ciprian Cocalia, Daniela Mera, Olimpia Nistor Iacob, Mihai Chichirău, Costică Matei Creangă.
BASARABIA: Constantin Rotaru, Silvia Zagoreanu, Ion Paladi, Isidor Glib.
Recitaluri: Ştefania Rareş, Elena Pădure, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Adriana Ochişanu-Botgros.
Soliştii au fost reuniţi în două spectacole de zile mari, transmise live pe www.radioiasi.ro, deopotrivă pe 1053 KHz AM, 90,8 & 96,3 MHz FM.