Tratatul de la Craiova (filă de calendar)
Publicat de nicolaetomescu, 6 septembrie 2020, 20:20
La 7 septembrie 1940, prin Tratatul de la Craiova/Tratatul de frontieră dintre România și Bulgaria/, partea de sud a Dobrogei (Cadrilaterul, mai exact județele Durostor și Caliacra) intră în componența Bulgariei…
Anterior, la 3 august 1940, reprezentantul german în România informase guvernul nostru că trebuie să cedeze Bulgariei întreg Cadrilaterul, urmare a întâlnirii dintre Hitler și prim-ministrul bulgar (Berchtesgaden, iunie 1940). Conformându-se cererii fuhrer-ului, guvernul român a întreprins demersuri, la Sofia, pentru demararea negocierilor. Tratativele au început în localitatea Craiova, pe 19 august anul amintit. Delegația română avea mandat să accepte ideea cedării Cadrilaterului…
Convorbirile şi tratativele s-au purtat în limba franceză, delegaţia bulgară fiind optimistă, convinsă că totul reprezenta o formalitate. Partea română a propus delegaţiei bulgare un aranjament teritorial de natură să asigure liniştea şi să respecte demnitatea. Silistra trebuia să găsească o consacrare românească/cetatea aparținuse, o vreme (în Evul Mediu), Ţării Româneşti; ar fi fost de dorit ca aceeași situație să fie decisă în cazul portului Cavarna şi a Balcicului. În schimb, Zlatna Dobrugea (Dobrogea de aur) revenea Bulgariei. Prim-delegatul vecinilor din sud a reamintit diktatul de la Berchtesgaden, urmând ca schimbul de populaţie, cu tot ce presupunea acesta, să aibă concretizarea în și prin texte.
În ziua de 7 septembrie 1940, ordinul telefonic al noului conducător al statului l-a determinat pe Alexandru Cretzianu, șeful părții române la tratative, să înmâneze scrisorile prim-ministrului bulgar și să refuze, categoric, aplicarea semnăturii (s-a găsit cine să o facă)… La 13 septembrie 1940, Ion Antonescu a ratificat tratatul de cedare a sud-estului Dobrogei. Unii ofițeri ai armatei (mă refer, îndeosebi, la Constantin Argeșanu) s-au opus retragerii și au încercat să reziste cu armele, fapt care a condus la arestarea generalului; bulgarii, în schimb, se mândresc și astăzi cu posesia regiunii având o suprafață de 7.412 de kilometri pătrați…