Ziua Unității Germane
Publicat de nicolaetomescu, 3 octombrie 2017, 06:00 / actualizat: 3 octombrie 2017, 9:58
Ziua Unității Germane (Tag der Deutschen Einheit), sărbătoarea națională a Republicii Federale Germania, a fost adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă, petrecută integral la 3 octombrie 1990.
Altă posibilitate de a sărbători această reunificare ar fi fost ziua căderii Zidului Berlinului (9 noiembrie 1989), care coincide cu fondarea primei republici germane reale, Republica de la Weimar, în 1918, precum și cu înfrângerea lui Hitler în prima încercare a sa de lovitură de stat – așa numitul puci al berii din 1923. În același timp, tot la 9 noiembrie, dar în anul 1938, a avut loc „Noaptea pogromului” îndreptat împotriva evreilor din Germania, cunoscută în germană și drept Reichskristallnacht. Totuși, ideea zilei căderii Zidului Berlinului a fost abandonată în favoarea mult mai neutrei zile de 3 octombrie.
În Germania de Vest, înaintea reunificării celor două Germanii, Ziua Unității fusese sărbătorită la data de 17 iunie, ca un omagiu adus zilei revoltei muncitorilor est-germani din 1953 (din cauza înrăutățirii condițiilor de muncă prin creșterea numărului de ore, dar fără compensare materială); revolta a fost înăbușită cu ajutor sovietic…
*
Germanii sărbătoresc ziua de 3 octombrie cu un festival, în jurul Porții Brandenburg și „Straße des 17. Juni”. Festivalul durează, de obicei, 3 zile; găzduiește scene cu muzică live, stand-uri cu bere și cu răcoritoare, mâncare și dulciuri; programul de divertisment include activități de familie/diverse jocuri, parc de distracții, o roată imensă care oferă priveliști încântătoare a Tiergarten, karaoke, teatru stradal și altele, menite să țină întreaga familie, „ocupată”…
În 2014, 62% dintre germani opinau că este important pentru ei să aibă o sărbătoare naţională. Dar cum ar trebui celebrată aceasta? Cu un discurs televizat al preşedintelui federal? Majoritatea germanilor aprobă un astfel de demers. O festivitate în Bundestag era însă pe placul a doar 43% din cei chestionați (cam tot atâţia şi-ar fi dorit expoziţii de istorie germană în muzee)…
*
„La a 10-a aniversare a aderării României la Uniunea Europeană, Ziua Unităţii Germane ne îndeamnă să ne reamintim şi modul în care Europa noastră de astăzi s-a format, pornind de la căderea Zidului Berlinului şi a Cortinei de Fier, în 1989, Europă care se confruntă acum, mai cu seamă după Brexit, cu o nouă şi majoră probă de foc. Este cu atât mai important să nu uităm curajul revoluţiei paşnice şi spiritul solidarităţii care au netezit drumul pentru unitatea germană şi pentru extinderea europeană, ci ca acestea să ne ghideze calea pentru a putea crea unitate şi în viitor, în pofida tuturor diferendelor. României şi vocii sale pro-europene le revine o importanţă deosebită, mai ales în lumina pregătirii primei sale preşedinţii a Consiliului UE. Acum, la 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german, România se poate bizui pe partenerul său german, în plan politic, economic şi în ceea ce priveşte toate celelălate subiecte cu referire la viitor.”
Cord Meier-Klodt Ambasadorul Republicii Federale Germania în România