Timbrul cultural, o inițiativă care provoacă o dispută aprinsă între edituri și Uniunea Scriitorilor
Publicat de isoreanu, 18 februarie 2015, 09:48
Proiectul de lege privind introducerea timbrului cultural a dat naștere unor dezbateri intense. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită la sfârşitul anului trecut şi se află în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, după care urmează votul în plen. Timbrul ar trebui să fie aplicat oricărui produs cultural din România Federaţia Editorilor din România contestă proiectul de lege care afirmă reprezentanții acesteia presupune creşterea preţului cărţilor.
De altfel, la solicitarea acelorași reprezentanți, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a convocat pentru luni consultări cu reprezentanţii celor direct vizaţi de noile prevederi legislative, dezbateri care s-au dovedit a fi aprinse.
Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, susține introducerea timbrului cultural și a explicat pentru Radio Iași că dacă proiectul va deveni lege, va ajuta la diminuarea evaziunii fiscale:
„Este vorba în primul rând, vreau să fac o precizare la o lege care există încă din 2000. Doar că proiectul actual de amendare aduce două lucruri inedite: Primul: în locul unui procent de 2% pe fiecare carte se prevede un timbru de 1 leu forfetar, ceea ce într-ul fel îi scuteşte pe editori să facă un calcul de procente în funcţie de preţul cărţii. Al doilea: Sigur, posibilitatea unor penalizări în cazul în care taxa de timbru nu e plătită. Nu există în legea veche ceea ce ne-a făcut să avem procese numeroase pentru că editorii nu au plătit cu minime excepţii nu au plătit deloc sau cu mult mai puţin. După părerea mea, această taxă de timbru e necesară pentru a stopa evaziunea fiscală. După calculele noastre, ea se duce undeva între 20 – 30 de milioane de euro pe an.”
Așa cum am menționat, editorii se opun acestui proiect de lege spunînd că acesta va face ca prețul cărților beletristice să crească și va afecta atât editurile cât și pe consumatorii de carte.
„Este un timbru care ar avea un puternic impact negativ asupra pieţei de carte. Această lege va veni să crească preţul cărţii în primă instanţă nu cun 1 leu ci cu toate costurile asociate lipirii acestui timbru pe fiecare exemplar de carte şi a schimbării întregii contabilităţi a sistemelor de contabilitate. Editorii din România publică la fiecare sfârşit de an bilanţurile financiare şi le transmit la ANAF. Evaziune fiscală nu prea îşi permite nimeni să facă pentru că este o piaţă atât de mică încât nu au cu ce să supravieţuieşti nici măcar jucând cinstit d-apoi să faci evaziune fiscală şi supunându-te unor riscuri.”
Mai mult, nici toți membrii Comisie pentru Cultură din Camera Deputaților nu agreează acest proiect. Deputatul Teodor Paleologu, PNL, este de părere că această inițiativă legislativă nu va trece de Camera Deputaților și a mai spus și că este nejustificată:
„E o iniţiativă care cel mai probabil nu va fi adoptată pentru că ar suferi foarte multe critici şi inexistenţe îndreptăţite. Există o lege deja care prevede acest lucru pentru finanşarea uniunilor de creatori, numai că uniunile respective nu reuşesc să colecteze sumele. De aici şi ideea cam ciudată într-adevăr de a lipi un timbru de cărţi de parcă ar fi băuturi alcoolice sau ţigări pentru a asigura colectarea banilor. O asemenea de prevedere creează o serie de probleme. Formula forfetară în loc de procentaj pentru cărţile ieftine, evident că avem de-a face cu o creştere enormă a sumei percepute. Preţul cărţii pe care o plăteşte cumpărătorul este timbru forfetar. Este enorm! Cum să fie o carte taxată în halul ăsta de dragul Uniunii Scriitorilor, nu există nicăieri în Europa aşa ceva!”
(Radio Iaşi/ FOTO multicrudi.ro)