Transgaz: Nu este cazul să declanşăm situaţie de urgenţă în alimentarea cu gaze, în ciuda temperaturilor foarte scăzute
Publicat de , 21 ianuarie 2016, 17:27
Sistemul naţional de gaze nu înregistrează un deficit în acest moment, deşi temperaturile sunt foarte scăzute, prin urmare nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă în aprovizionarea cu gaze, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Transgaz, Petru Văduva.
‘Nu s-a instituit situaţia de urgenţă şi, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să se instituie în acest moment, întrucât nu există un deficit de gaze în sistem’, a declarat Văduva.
Conform Legii 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz este cel care constată că trebuie să fie declarată situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze.
Conform aceleiaşi legi, situaţiile de urgenţă constatate de operatorul Sistemului Naţional de Transport Transgaz se notifică unei comisii de coordonare, care verifică, iar dacă situaţia de urgenţă este considerată justificată ‘comisia de coordonare confirmă, în termen de 24 de ore, apariţia situaţiei de urgenţă’.
De asemenea, această comisie declară şi încetarea situaţiei de urgenţă. Pe perioada situaţiilor de urgenţă, măsurile dispuse în conformitate cu prevederile Planului de acţiune pentru situaţii de urgenţă sunt obligatorii şi prevalează în faţă înţelegerilor contractuale şi reglementărilor specifice sectorului gazelor naturale. Planul de acţiune se aprobă prin Hotărâre de Guvern.
În situaţii de urgenţă, populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze, urmând apoi instituţiile sociale, precum şcoli, grădiniţe, cămine etc.
Joi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că, din cauza gerului, consumul de gaze a crescut până la circa 60 de milioane de metri cubi pe zi. De regulă, într-o zi normală de iarnă, se consumă circa 50 de milioane de metri cubi.
(Agerpres/FOTO arhiva ziarulunirea.ro)