Vasile Dîncu: Am convenit cu ministrul Bîtca o agendă de colaborare pragmatică între România şi R. Moldova
Publicat de , 19 februarie 2016, 14:13
Ministerele Dezvoltării Regionale din România şi din Republica Moldova sunt cei mai buni actori guvernamentali pentru a seta o colaborare pragmatică între cele două ţări, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, vineri, la finalul întrevederii avute cu omologul său moldovean, Vasile Bîtca.
‘Cele două ministere ale Dezvoltării din România şi Republica Moldova cred că sunt cei mai buni actori guvernamentali pentru a seta o colaborare între cele două ţări, o colaborare care, dincolo de aspectele emoţionale, dincolo de aspectele diplomatice, să spunem, trebuie să aibă o mare valoare pentru populaţiile celor două ţări’, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale.
Oficialul român a precizat că în cadrul discuţiilor au fost fixate mai multe teme ale agendei comune de lucru.
‘În fiecare săptămână, în următoarele luni, vom avea schimburi de experţi şi de expertiză, (…) deci vom deschide un ciclu de colaborare şi consultare comună între experţii noştri înspre a dezvolta mult mai bine o colaborare pragmatică între Republica Moldova şi România’, a afirmat Dîncu.
El a precizat că în cadrul discuţiilor a fost abordată şi tema dezvoltării unui proiect-pilot care vizează sprijinirea, în baza unui grant din partea MDRAP din România, a peste 20 de localităţi din Republica Moldova.
‘În principiu, am discutat şi un proiect prin care vrem să dezvoltăm un pilot (program pilot – n.r.) de vreo 20 şi ceva de localităţi din Republica Moldova pe care să le sprijinim noi cu un grant din partea MDRAP din România, cu câteva proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii rurale, proiecte care să încerce să seteze modul în care am putea să gestionăm în viitor câteva programe la standarde europene, (…) în ceea ce priveşte planificarea acestor proiecte, acţiunea publică în această zonă, modul de absorbţie a fondurilor şi măsurarea efectului pe care acestea îl pot avea’, a explicat vicepremierul Vasile Dîncu.
El a adăugat că discuţia a vizat şi ‘schimbul de experţi în zona construcţiilor, în zona urbanismului, a codului urbanismului’, la care lucrează şi partea română şi ‘de care şi Republica Moldova are nevoie’.
‘Am discutat despre dimensiunea pragmatică a impulsionării unei modalităţi de a se înfrăţi localităţi din România şi Republica Moldova, o modalitate mai pragmatică, care să includă şi modificări legislative de care este nevoie pentru proiecte comune. De asemenea, experţii noştri se vor reuni, în săptămânile care vin, pentru a discuta probleme legate de dezvoltare teritorială şi despre locuire. Am făcut un schimb de experienţă în ceea ce priveşte construcţia de locuinţe sociale, programele noastre legate de construirea de locuinţe sociale sau locuinţe pentru experţi. Încercăm prin cele două ministere să dăm o dimensiune pragmatică, o dimensiune de dezvoltare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi România dincolo de relaţia noastră de prietenie, dincolo de relaţia de frăţietate’, a spus Dîncu.
El a anunţat că, în cursul lunii aprilie, va efectua o vizită în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean.
‘Credem că peste o lună, când vom ajunge în Republica Moldova, să fie semnate deja toate memorandumurile pe care le-am stabilit, să avem deja toate proiectele făcute şi să putem lansa primele proiecte de colaborare în ceea priveşte dezvoltarea între cele două ţări’, a mai afirmat el.
La rândul său, ministrul moldovean al Dezvoltării Regionale a menţionat că între temele discutate s-a aflat şi cea legată de Acordul de împrumut cu România.
‘Au fost întrebări legate despre ce facem cu acordul de 100 de milioane (de euro – n.r.), cum mergem cu implementarea lui mai departe. (…) Am avut discuţii pe tema eurocodurilor (sistem de standarde a lucrărilor şi produselor din construcţii – n.r.) care în Republica Moldova nu sunt implementate. (…) Şi, mai mult de atât, ca experienţa colegilor din România să fie preluată în Republica Moldova, ceea ce ţine de anexele naţionale şi normele şi standardele în construcţii’, a declarat Bîtca.
Ministrul moldovean a precizat că o altă temă discutată a fost cea legată de agenţiile de dezvoltare regională din cele două state, în ideea preluării de către Chişinău a expertizei în materie de la Bucureşti.
Bîtca i-a mulţumit omologului său român şi pentru ajutorul de 16 milioane de lei acordat Republicii Moldova pentru ‘păturile social-vulnerabile’.
(Agerpres/FOTO arhiva ziarulunirea.ro)