Vaslui: Documente false și bani încasați ilegal în dosarul celor trei ginecologi acuzați de fapte de corupție
Publicat de , 23 aprilie 2015, 06:39
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui nu a fost înregistrat în cursul anului trecut niciun avort la cerere.
Datele din dosarul instrumentat în cazul a două doctoriţe de la a spitalului vasluian, arestate preventiv din luna februarie, demonstrează că avorturile făcute în spitalul vasluian erau ilegale.
În timp ce la unitatea medicală vasluiană nu figurează în 2014 niciun avort la cerere, la Spitalul de Urgenţă ‘Elena Beldiman’ din Bârlad sunt înregistrate 590 de astfel de intervenţii. În anul 2014, s-au înregistrat 243 de avorturi, toate fiind consemnate în documentele spitalului vasluian ca fiind avorturi spontane. Cifra, susţin anchetatorii, nu este reală, fiind imposibil ca în cea mai mare unitate sanitară dintr-un judeţ să nu fie înregistrat niciun avort la cerere.
‘Modificarea registrelor medicale şi întocmirea de acte medicale false, fără a avea corespondent în realitatea faptică, reprezintă un mod de lucru al inculpatelor’, a precizat procurorul de caz, Irina Perjoiu.
Managerul SJU Vaslui, Ana Rinder, admite că efectuarea de avorturi la cerere ar reprezenta o importantă sursă de venit pentru unitatea sanitară. Costul unei astfel de intervenţii a fost recent majorat de la 130 de lei la 280 de lei.
‘Din punct de vedere moral mi se pare normal să nu existe niciun avort la cerere, însă din punct de vedere al activităţii spitaliceşti nu este normal faptul că anul trecut nu am avut niciun astfel de avort. Acest lucru consider că a adus un prejudiciu spitalului, cu o sumă de bani pe care am fi putut-o încasa ca şi venit propriu. Noi încasăm venituri proprii la anumite secţii, cele mai importante fiind la Radiologie şi Imagistică Medicală. În urma controlului efectuat recent de Ministerul Sănătăţii vom fi mai atenţi cu privire la modul în care se asigură veniturile proprii, inclusiv cele de pe Secţia Obstetrică Ginecologie’, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.
Aceasta a precizat că nici în cursul acestui an la unitatea pe care o conduce nu sunt înregistrate avorturi la cerere, deoarece specialiştii Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui refuză să facă astfel de intervenţii, după arestarea doctoriţelor acuzate de luare de mită şi efectuarea de avorturi ilegale. De la începutul acestui an în spitalul vasluian s-au înregistrat doar 26 de înteruperi de sarcină, însă acestea nu au fost la cerere, ci avorturi spontane sau incomplete.
Managerul SJU Vaslui a adăugat că după arestarea doctoriţelor Doina Andrei şi Simona Botez, activitatea în Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă este îngreunată, medicii ajungând să facă şi câte zece gărzi pe lună.
Totodată, susţine Ana Rinder, medicii au acuzat în repetate rânduri că lucrează sub presiune. (Agerpres/ FOTO libertatea.ro)