Vaslui: Secetă excesivă în judeţ
Publicat de gabrielarotaru, 27 mai 2015, 15:50
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Vaslui, Gigel Crudu, a declarat astăzi că judeţul se confruntă cu o secetă excesivă şi persistentă, din cauza lipsei precipitaţiilor din perioada aprilie-mai 2015, a temperaturilor destul de ridicate pentru această perioadă şi a consumului foarte mare de apă al plantelor.
În urma semnalelor primite de la producătorii agricoli şi a deplasărilor specialiştilor în teren, se constată o evoluţie necorespunzătoare pentru această perioadă, în ceea ce priveşte procesele de creştere şi dezvoltare la plante, provocată de deficitul de apă din sol.
‘Din analiza datelor privind evoluţia precipitaţiilor înregistrate la patru posturi pluviometrice, Negreşti, Vaslui, Bârlad şi Huşi, aparţinând Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, rezultă că deficitul de precipitaţii s-a accentuat începând cu luna aprilie şi continuă în luna mai. În cele două luni, deficitul de umiditate este de 64,6 l/mp, la Negreşti, 63,5 l/mp, la Vaslui, 46,5 l/mp, la Bârlad şi 49 l/mp, la Huşi, faţă de mediile multianuale ale lunilor respective’, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Gigel Crudu.
Acesta a mai precizat că cele mai afectate sunt cerealele păioase de toamnă şi primăvară, în general culturile semănate în rânduri dese, care prin specificul vegetaţiei, în această perioadă, au cerinţele cele mai mari faţă de apa din sol, necesară proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor şi desăvârşirii producţiilor.
‘Ca urmare a deficitului de apă din sol, pe fondul unor temperaturi ale aerului relativ ridicate pentru această perioadă, de până la 32 grade Celsius, culturile sunt neuniforme, plantele nu au crescut suficient, în lanurile de cereale păioase observându-se fenomenul de uscare, cu consecinţe asupra producţiilor din acest an agricol. Aceste culturi nu mai pot asigura producţii economice, iar, în condiţiile în care în următoarele zile nu se înregistrează precipitaţii însemnate cantitativ, situaţia se va agrava şi mai mult’, a mai spus Gigel Crudu.
Aproape aceeaşi situaţie se înregistrează şi la culturile de primăvară, în sensul că, pe suprafeţele răsărite, ritmul de creştere al plantelor este destul de lent, iar cele care au fost semănate în afara epocii optime nu reuşesc să răsară, ori au o răsărire neuniformă. (agerpres/ FOTO recolta.eu)